Şcolile riscă să rămână fără autorizaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcolile riscă să rămână fără autorizaţii
Şcolile riscă să rămână fără autorizaţii

Inspectorii sanitari au fost opriţi să controleze şcolile de un ordin care nici măcar nu a fost publicat în Monitorul Oficial. Directorii trebuie să declare pe propria răspundere că au condiţii igienice în şcoli.

Cu doar două săptămâni înaintea începerii noului an şcolar, nicio unitate şcolară din judeţ nu a primit aviz sanitar de funcţionare. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud anunţă că s-a schimbat metoda de avizare sanitară.
Practic, avizele se acordă pe baza unei declaraţii de răspundere semnate de directorii care îşi asumă responsabilitatea pentru existenţa unui plan de conformare şi a unei surse de finanţare pentru lucrările efectuate sau pentru cele prevăzute în grafic. În timp ce reprezentanţii DSP speră ca directorii să afle la timp de modificări şi să depună declaraţiile până în data de 15 septembrie, directorilor de şcoli nu li se pare normal să răspundă în faţa legii pentru condiţiile din unităţile de învăţământ.

Inspectorii au fost întorşi din drum

Controalele sanitare la şcoli erau programate pentru sfârşitul lunii august. Înainte de a merge pe teren, inspectorii de la DSP au primit o înştiinţare de la Ministerul Sănătăţii. „Am fost opriţi de un ordin care modifică metodologia de acordare a autorizaţiilor sanitare. Este vorba de ordinul 1030 din 20 august, care nu s-a publicat încă în Monitorul Ofical. Am anunţat Inspectoratul Şcolar şi aşteptăm să vedem, zilele acestea, prevederi concrete“, a declarat Anca Andriţoiu, directorul executiv al DSP. Ioan Suciu, consilier de specialitate în igiena şcolară din cadrul DSP, este optimist.
„Directorii trebuie să completeze un formular şi să depună declaraţiile la sediul nostru până la 15 septembrie. Acolo unde lucrările nu sunt finalizate, dar directorii au sigur o sursă de finanţare, se autorizează şcoala cu plan de conformare. Noi am comunicat Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) noile prevederi şi sperăm ca directorii să urmărească site-ul şi să vină la autorizare. Răspunderea civilă şi penală este prea mare pentru ca unii directori să facă declaraţii neconforme cu realitatea“, a mai specificat consilierul. Crina Pop este directoarea şcolii din Anieş şi spune că a văzut anunţul de pe site-ul ISJ „Până acum, înainte de 15 septembrie, veneau de la inspecţia sanitară în control şi ne spuneau dacă îndeplinim sau nu condiţiile. Sper să se întâmple aşa şi acum. Nu mi se pare normal să îmi asum răspunderea pentru şcoala din Anieş “, a explicat directoarea.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite