Şcoli-ghetou pentru elevii din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de copii vor începe noul an de învăţământ în clase ruinate La liceul "Unirea CFR" din Paşcani (Iaşi), inundat în 2005, cursurile se vor ţine într-un internat. În această

Mii de copii vor începe noul an de învăţământ în clase ruinate

La liceul "Unirea CFR" din Paşcani (Iaşi), inundat în 2005, cursurile se vor ţine într-un internat. În această vară, ploile au distrus 26 de şcoli din Suceava.

Pereţi dărăpănaţi şi plini de mucegai, uşi sparte, bănci rupte şi podelele umflate de ape, asta îi aşteapă pe cei 1.000 de elevi ai liceului ieşean "Unirea CFR" din Paşcani.

Cum banii pentru reabilitarea şcolii nu au venit de la Guvern, copiii vor fi nevoiţi să înveţe în vechiul internat al instituţiei. Şi această clădire a fost grav avariată de inundaţiile din urmă cu trei ani.

"Încă nu am primit banii pentru reparaţia şcolii. Din cei 1.800 de elevi ai noştri, mai bine de jumătate vor trebui să înveţe într-un fost internat, care arată ca o grotă. Pur şi simplu îmi e groază când ştiu că începe şcoala", ne-a mărturisit Liliana Centea, directorul Grupului Şcolar din Paşcani.

"Nu se mai poate aşa!"

Aceasta mai spune că fiecare ploaie torenţială macină tot mai mult zidurile şi rezistenţa clădirii. Deşi problema a fost discutată la primăria din Paşcani, soluţiile găsite sunt departe de a salva imobilul. "Atât şcoala, cât şi internatul şi cantina sunt construite la un nivel mai jos decât celelalte clădiri.

Stăm cu sacii de nisip în poartă ca să ne ferim de ape. Nu se mai poate aşa!", ne-a mai spus directorul Liliana Centea. Elevii liceului "Unirea CFR" nu sunt singurii care vor începe anul şcolar printre ruine.

"Îmi este frică să nu le cadă tavanul în cap"

Peste 600 de copii înscrişi la şcolile din comunele ieşene Ipatele şi Răchiteni vor avea aceeaşi soartă. Cele două clădiri, vechi de zeci de ani, au fost puse la pământ de inundaţiile din luna iulie.

La şcoala din Răchiteni, pardoselele sălilor de clasă, faţada clădirii, acoperişul, dar şi grupul sanitar necesită reabilitări complete.

"Îmi este frică să nu le cadă tavanul în cap la ore. Cu inundaţiile astea, am văzut că s-a distrus mult din şcoală", a declarat Maria S., mamă a doi elevi din Răchiteni.

Sute de copii din 26 de şcoli sucevene vor învăţa în clase pline de moloz. Un exemplu este şcoala din localitatea Ulma, unde lucrările de reabilitare au început doar de câteva zile şi vor dura cel puţin câteva luni.

Teren de sport, depozit pentru sinistraţi

În comuna băcăuană Săuceşti, peste 100 de elevi vor ţine cursul festiv de pe 15 septembrie în plin şantier.
Clădirea a fost printre puţinele care au scăpat de inundaţiile din iulie.

Ulterior, autorităţile au transformat curtea şcolii în depozit. "Am adus aici materiale pentru reconstrucţia gospodăriilor din comunele vecine, afectate de inundaţii", ne-a spus Debreczi Lajos, şeful depozitului.

Gimnastică în clase

Cum pe terenul de sport sunt zeci de saci cu ciment şi alte materiale, elevii vor ţine orele de educaţie fizică în clase. "În şcoală se pot ţine cursurile. Doar la sport va fi o problemă", ne-a declarat Florentina N., profesoară din Săuceşti. (Gabriel Mihai)

Statistică la 1 septembrie

Numărul instituţiilor de învăţământ care au primit acreditare sanitară din totalul celor existente în judeţele Moldovei:

Iaşi: 365 din 833
Bacău: 300 din 1.038
Botoşani: 136 din 603
Vaslui: 327 din 856
Vrancea: 380 din 600
Suceava: 600 din 950

În câteva zile se discută sumele destinate şcolilor inundate. Pentru şcoala din Răchiteni am cerut 430.000 de lei
Elvira Rotundu, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite