Şcolăriţă de la ţară, olimpică la chimie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andreea Şcoban, de 15 ani, din comuna ieşeană Larga Jijia, este unul dintre cei 80 de copii de la sate selectaţi de o organizaţie nonguvernamentală pentru a face şcoală la oraş Eleva

Andreea Şcoban, de 15 ani, din comuna ieşeană Larga Jijia, este unul dintre cei 80 de copii de la sate selectaţi de o organizaţie nonguvernamentală pentru a face şcoală la oraş

Eleva din Larga Jijia povesteşte cum a fost posibil ca o simplă şcolăriţă de la ţară să câştige locul I la Olimpiada Naţională de Chimie.

Andreea Şcoban are 15 ani şi provine dintr-o familie din satul Larga Jijia, judeţul Iaşi. Mama este croitoreasă, iar tatăl, şomer.

Andreea se consideră norocoasă deoarece este unul dintre cei aproape 80 de copii foarte buni la învăţătură din mediul rural care beneficiază de o bursă de studii oferită de Asociaţia ProRuralis.

Ţelul: să fie cea mai bună

"Trec în clasa a X-a şi am primit bursa după terminarea şcolii primare. După o serie de teste, am fost selectată pentru a studia la unul dintre cele mai renumite şcoli din Iaşi, Colegiul Naţional", şi-a început povestea fata.
Ajunsă la oraş, printre străini, Andreea a avut un singur ţel: să fie cea mai bună. Bursa primită îi acoperă anual masa şi cazarea la un cămin.

"La început, mergeam în grup la şcoală pentru că ne era teamă de aglomeraţie şi de străini. În primul an am terminat cu media 9,81. Am crescut apoi, iar în clasele a VII-a şi a VIII-a am terminat cu 10 pe linie", ne-a mărturisit copila. Unul dintre cele mai mari visuri i s-a împlinit anul trecut, când a luat locul I la Olimpiada Naţională de Chimie.

"Unii dintre noi sunt strigaţi ţărănoi"

Şi tot pe lista de vise a Andreei este trecută reuşita mutării surorii ei la oraş. Ana Maria Şcoban, de 13 ani, a fost primită şi ea în proiectul ProRuralis, fiind unul dintre cei mai buni elevi ai Liceului "Vasile Alecsandri" din Iaşi.

La oraş, Andreea spune că nu i-a fost ruşine nicio clipă că provine dintr-o familie simplă de la ţară. "Unii dintre noi sunt strigaţi la şcoală <<ţărănoi>> sau <> . Ne-a ajutat mult domnul profesor Geangalău, care ne-a învăţat cum să trecem peste toate", mai spune premianta din Larga Jijia.

Alături de ea, profesorul Victor Geangalău, cel care se ocupă de şapte ani de derularea proiectului "Burse pentru copiii din mediul rural", ne spune cu mândrie că "toţi copiii lui sunt vârfuri".

"Chiar dacă sunt de la ţară, cei 80 de copii ai mei sunt deştepţi şi cu mult bun-simţ. Le-am spus să nu se lase intimidaţi de răutăţile altora, că nu au decât de pierdut", ne-a spus "domnul Trandafir", aşa cum este privit el de către copiii pe care îi ţine de mulţi ani la oraş să înveţe carte.

Cum se face selecţia

Proiectul "Burse pentru copiii din mediul rural" al Asociaţiei ProRuralis a fost început la Iaşi în 2001. De el beneficiază circa 80 de elevi, susţinuţi financiar de mai mulţi oameni de afaceri, dar şi de reprezentanţi ai societăţii civile din Iaşi.

Selecţia se face pe baza unui test de inteligenţă, a unor teste la matematică şi la română şi pe baza mediilor generale. Foarte importantă este ancheta socială care se face la fiecare caz. În funcţie de rezultatele la învăţătură, elevii aleşi sunt menţinuţi în program.

În fiecare an dispunem de circa 20 de burse, cele mai multe pentru copiii de clasa a-V-a. Un an de studii ajunge la circa 4.000 de lei
Victor Geangalău, profesor Asociaţia ProRuralis

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite