Şcolarii zgribuliţi din satele Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii alocaţi de Guvern pentru modernizarea şcolilor de la sate s-au rătăcit. Sute de copii de la ţară stau cu hainele groase în clasă sau învaţă în condiţii improprii, pentru că lucrările de reabilitare a şcolilor s-au împotmolit.

Zeci de elevi şi preşcolari din comuna băcăuană Tamaş învaţă în frig pentru că Guvernul a dat bani doar pe hârtie, pentru refacerea şcolii şi a grădiniţei din localitate.

Din cei 700.000 de lei alocaţi prin hotărâre de guvern, doar 100.000 de lei au ajuns efectiv la constructor. Firma a definitivat lucrările, dar refuză să monteze şi instalaţiile de încălzire, până nu va primi şi restul banilor.

Somaţi să cheltuie bani inexistenţi

O situaţie similară se întâlneşte la Bârsăneşti, unde s-au repartizat, tot prin hotărâre guvernamentală, peste 700.000 pentru două şcoli. Primarul Mihai Coman susţine că a trimis lunar situaţii de plată la inspectoratul şcolar, dar nu a primit nimic.

Şi aici constructorul a făcut o parte din lucrări, apoi văzând că nu este plătit, s-a oprit. Între timp, copiii învaţă în clădirea
grădiniţei.

În mod ironic, inspectoratul şcolar a trimis o adresă prin care ameninţa primăriile că vor pierde banii dacă nu îi consumă până la 31 decembrie 2008. Şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean au evitat subiectul. „Avem în atenţie problema”, a declarat sec Ovidiu Cojocaru, şeful ISJ Bacău.

Probleme şi la Vrancea

Şi cei 200 de elevi şi preşcolari care învaţă în şcoala din comuna vrânceană Vintileasca  riscă să îngheţe la iarnă. Nici aici lucrările de reabilitare a şcolii nu sînt încheiate. Primarul comunei, Marian Georgescu, spune că reabilitarea şcolii costă 600.000 RON.

„O primă tranşă, de 200.000 RON, a fost alocată în luna mai a acestui an, dar banii abia au acoperit refacerea interiorului şi a structurii de rezistenţă a imobilului”, spune edilul. ( Doina Ganea, Sandrinio Neagu )

Grădiniţă suspendată o lună

La grădiniţa „Aşchiuţă” din Suceava s-au amânat cursurile, pentru că lucrările de modernizare s-au încheiat cu întârziere. Cei 193 de copii au venit la grădiniţă abia pe 15 octombrie, cu o luna întârziere faţă de programul normal.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite