Şcoala începe la timp, dar cu mari improvizaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoala începe la timp, dar cu mari improvizaţii
Şcoala începe la timp, dar cu mari improvizaţii

Fără profesori de religie şi de sport la clasele primare şi cu sporuri diminuate în rural. Aşa va începe anul şcolar la 14 septembrie. Aplicarea ordonanţei de rectificare bugetară amputează drepturile salariale ale profesorilor până la finele lui 2009. Ei vor veni la cursuri pe bani mai puţini.

Citiţi şi:

Şcoala va începe la 14 septembrie. Şi nu oricum. Dascălii de la sate vor avea sporul de rural înjumătăţit, iar în locul profesorilor de sport şi de religie de la clasele primare va preda doamna învăţătoare.

Toate acestea pentru a genera la buget economiile impuse de Guvern prin ordonanţa de rectificare bugetară. În baza acesteia, angajaţii de la stat trebuie să plece în concediu fără plată timp de 10 zile sau să-şi reducă timpul de lucru de la 8 la 6 ore.

Olimpicii rămân fără bani

Nota de plată a cadrelor didactice include şi suprimarea până la sfârşitul lui 2009 a premiului anual de 2% aflat la dispoziţia directorului, a salariului de merit, precum şi a gradaţiei de merit. Tot pentru a se realiza economia bugetară de 154 de milioane de lei la Educaţie, în luna decembrie dascălii vor munci o zi fără să fie plătiţi. Profesorii care au doctorat şi care până acum primeau un spor de 15% la salariu nu vor mai primi nimic.

Experţii în educaţie arată că sporurile tăiate de minister reprezintă tocmai banii pentru susţinerea olimpicilor şi a profesorilor care vor să predea în mediul rural. În lipsa banilor, excelenţa în Educaţie va rămâne fără fonduri.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susţin că nu sunt de acord cu tăierea sporurilor şi spun că vor da Executivul în judecată.

„Gradaţiile de merit şi salariile de merit se dau numai profesorilor care au rezultate la olimpiadele naţionale şi la concursurile internaţionale. Nu există profesori care să pregătească olimpici care să nu aibă salariu de merit“, susţine Liviu Pop, reprezentantul FSLI. Acesta a mai spus că şcoala va începe la 14 septembrie, aşa cum prevede ordinul de ministru pentru structura anului şcolar 2009-2010.

Directorii de şcoală vor avea normă didactică

„Nu suntem de acord cu suprimarea sporurilor pentru că sunt date prin legi şi nu ai cum să le iei prin ordonanţă de urgenţă. Noi vrem să susţinem calitatea, dar tăiem tocmai sporurile care susţin calitatea“, a declarat Dragoş Neacşu, reprezentantul Federaţiei Educaţiei Naţionale. Excluderea profesorilor de educaţie fizică şi de religie de la clasele primare va duce la disponibilizarea unui număr mare de profesori, arată sindicaliştii, dar nu va elimina suplinitorii şi necalificaţii din sistem.

O altă măsură de economisire a fondurilor la buget este şi aceea a revenirii directorilor de şcoli la catedră. Ei vor intra la clasă şi vor preda specializarea lor, iar profesorii cu vechime de peste 25 de ani vor primi normă întreagă de 18 ore pe săptămână.

image



Protestul care a adus 6% din PIB

Începerea anului şcolar a mai fost pusă sub semnul întrebării şi în 2005, când în prima zi de şcoală dascălii au protestat pentru salarii mai mari şi 5% din Produsul Intern Brut pentru învăţământ. Întrucât nu au găsit întelegere la Guvern, profesorii au stat în grevă generală timp de o lună de zile.

La 11 octombrie, Mircea Miclea, ministrul Educaţiei de atunci, şi-a dat demisia pe motiv că nu a reuşit să obţină 5% din PIB pentru învăţământ. Greva a încetat când Guvernul a alocat 6% din PIB pentru Educaţie.

„I-au zăpăcit pe copii“

Discuţiile din ultimele zile referitoare la data începerii şcolii i-au bulversat pe părinţi. Mulţi nu mai ştiau ieri dacă să-i pregătească pe cei mici de şcoală sau să mai amâne cumpărarea de rechizite şi uniforme.

image

Daniela Pozimuschi împreună cu fiica sa, Giulia  Foto: P. Tănase

„Nu mai înţeleg nimic din ce se întâmplă. Mi se pare o nebunie. Nici nu ştiu dacă să-mi aduc sau nu copilul de la ţară sau să-l mai las”, a spus mama unui elev din Bucureşti.

„Copiii noştri nu mai pricep nimic. I-au zăpăcit. Nu se mai ştie când se dau examene, dacă se mai dau, când încep şcoala sau dacă o mai încep. Am trei nepoate, toate sunt la şcoală, şi încerc să le fac să înţeleagă că şcoala e foarte importantă pentru viitorul lor. Dar cum să mă mai creadă copiii?“, se întreabă Viorica M., 65 de ani, pensionară.

O altă pensionară, Cornelia Turtoi, 67 de ani, este de părere că Guvernul nu face altceva decât să-şi bată joc de profesori şi de elevi. „Ba că începe şcoala pe 14 septembrie, ba că se amână. Ba le dă salarii mai mari, ba îi bagă în concediu fără plată. Cine îi mai înţelege? Fata mea este cadru didactic universitar, a muncit ani de zile să ajungă profesor. A învăţat şi pentru doctorat, pentru ce? Pentru un salariu de nimic“, este de părere Cornelia Turtoi.

Daniela Pozimuschi, 30 de ani, mama unei eleve din Bucureşti, spune că s-a săturat de atâtea schimbări în învăţământ. „Nu sunt de acord să înceapă anul şcolar mai târziu, dar nici să se facă o pauză de 10 zile în mijlocul anului. Această întrerupere i-ar dezorienta pe copii. Pe de altă parte îi înţeleg şi pe profesori, dar şi ei trebuie să înţeleagă că această măsură, cele 10 zile fără plată, a fost luată şi în alte state din Europa. Este criză şi trebuie făcute nişte sacrificii“, crede mama.

3,3 milioane de elevi din România vor începe şcoala la 14 septembrie.

Concediu fără plată

Executivul vrea să trimită 1,4 milioane de angajaţi în concediu fără plată timp de 10 zile, în perioada septembrie-noiembrie. Potrivit Guvernului, în acest fel s-ar economisi la buget 1,5 miliarde de lei. Alte 487 de milioane de lei vor fi obţinute prin tăierea premiilor şi neplata orelor suplimentare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite