Schindler de Sălaj, decorat de Israel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schindler de Sălaj, decorat de Israel
Schindler de Sălaj, decorat de Israel

Alexandru Cherecheş (82 de ani), sălăjeanul care a salvat trei evrei acum 65 de ani, a primit ieri diploma şi medalia de „Drept între popoare”, cea mai înaltă distincţie acordată de statul Israel celor care au salvat evrei în timpul Holocaustului.

Bărbatul a fost premiat la Centrul Multicultural Shalom, din Şimleu Silvaniei, de către Jonathan Rosenzweig, secretar II în cadrul Ambasadei Israelului la Bucu­reşti.

Cherecheş a salvat de la moarte trei evrei, Lax, Adler şi Katz, în 1944, când Ardealul de Nord se afla sub ocupaţie horthystă.

„Făcând un calcul, şi având în vedere că fiica lui Joshep Lax, unul dintre evreii salvaţi de Alexandru Cherecheş, are peste 100 de nepoţi şi peste 400 de strănepoţi, iar familiile de evrei sunt extrem de numeroase, atunci, cu siguranţă, Alexandru Cherecheş a salvat 1.500 de vieţi“, a declarat Alex Hecht, vicepreşedintele fundaţiei americane „Jewish Architectural Heritage“ (Patrimoniul Arhitectural Evereiesc - n.r.) şi al Asociaţiei Memoriale Hebraica.

Alexandru Cherecheş a povestit cum în pădurea de la Bic a dat peste cei trei evrei fugari, cărora, cu ajutorul familiei, le-a asigurat hrana, iar apoi i-a ajutat să treacă peste graniţă, în România.

„Mi-am riscat viaţa şi eu, care eram atunci premilitar maghiar, şi familia mea. Dar sunt cu sufletul şi inima împăcată că am reuşit să salvez trei vieţi“, a spus Cherecheş.

În 1944, în Sălaj trăiau peste 14.000 de evrei, dintre care 1.280 erau în Şimleu Silvaniei. Acum, în judeţ au mai rămas doar 13 evrei. La evenimentul de ieri au fost prezenţi clujeanul Oliver Lustig şi sălăjeanca Elly Berkovitz Gross, care au supravieţuit lagărului de la Auschwitz.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite