Schimbări majore pe listele de compensate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statul cumpără medicamente multe pentru boli uşoare
Statul cumpără medicamente multe pentru boli uşoare

Cheltuielile cu anumite medicamente pentru anemie sau hepatită C nu vor mai fi decontate de stat. În schimb, tratamentele postoperatorii la pacienţii care au suferit un transplant vor fi gratuite.

Mai multe medicamente scumpe vor fi scoase de pe listele de compensate şi  gratuite de către Ministerul Sănătăţii (MS), care a anunţat că revizuieşte pachetul de servicii de bază la care au dreptul persoanele asigurate. În schimb, cei care au suferit un transplant vor beneficia de gratuitate pentru tratamentele postoperatorii. Modificările anunţate de minister se referă şi la numărul de zile de spitalizare, acestea micşorându-se semnificativ.

Potrivit unui acord pe care România l-a încheiat cu organisme internaţionale, MS trebuie să scoată de pe listele de compensate medicamentele costisitoare, care nu tratează în mod direct boli pentru care statul trebuie să plătească o mulţime de bani, cum ar fi bolile cronice. „Primele măsuri pe care le adoptăm pentru regândirea pachetului de servicii de bază se referă la două aspecte importante, şi anume limitarea prescrierii în sistemul de asigurări a unor medicamente aflate în listele de medicamente compensate şi gratuite, precum şi revizuirea duratelor de spitalizare pentru diferitele grupe de diagnostic", a declarat ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.

Medicamente care nu şi-au dovedit eficienţa

Până în acest moment au fost puse în dezbatere mai multe proiecte de acte normative, care prevăd modificarea listelor de medicamente. Primele „victime" au fost Epoetinum alfa, Epoetinum beta şi Erdoseină. Primele două sunt folosite în special pentru anemie sau hepatita C. „Aceste medicamente nu sunt larg folosite, ci în special pentru boli cronice. Ele sunt derivate de eritropetină şi stimulează formarea globulelor roşii în măduva osoasă. Se dau pacienţilor cu anemii severe cauzate de transplante medulare sau de tratamente citostatice prelungite", explică medicul de familie Călin Ciubotaru.

Cel de-al treilea medicament calmează tusea, însă medicii spun că scoaterea lui de pe listă este justificată, deoarece o bună parte dintre pastilele din aceeaşi categorie nu sunt compensate. „Medicamentul ajută pentru tusea productivă, însă nu este esenţial", spune Rodica Tănăsescu, preşedinte la Societatea Naţională de Medicină a Familiei.

Astfel, ritropetina va fi prescrisă numai în insuficienţa renală cronică (diminuarea lentă şi progresivă a capacităţii de filtrare a rinichilor) şi erdoseina numai pentru afecţiunile pulmonare obstructive cronice (grup de boli pulmonare care afectează plămânii şi căile respiratorii).

Oficialii MS urmăresc prin acest demers optimizarea costurilor din sistemul sanitar, mai ales în cazul medicamentelor pentru care există puţine dovezi privind beneficiile. „Revizuirea listei de medicamente va însemna o raţionalizare a consumului de medicamente, nu o excludere sau tăiere. Este, mai degrabă, o eliminare a anomaliilor existente în sistemul de decontare", a adăugat ministrul Ritli.

Tratamentul post-transplant, gratuit

În această perioadă agitată, Asociaţiei Transplantaţilor din România a făcut presiuni pentru ca medicamentele folosite după intervenţia chirurgicală să fie gratuite şi au reuşit. Pacienţii care sunt supuşi unui transplant vor beneficia de tratament cu medicaţie imunosupresoare compensat integral. Acest tratament trebuie luat zilnic pentru ca organismul pacientului să nu respingă fragmentul de ţesut sau organ transplantat.

„Până acum, bolnavii au reuşit să supravieţuiască prin bunăvoinţa producătorilor, care suportau diferenţa de preţ între medicamentul generic şi original (cost care se ridica la sute de lei pentru o cutie), însă nu ştiam dacă aceştia ne puteau livra lună de lună. Am reuşit să-i convingem pe oficialii ministerului să modifice în cursul acestei săptămâni un ordin, prin intermediul căruia tratamentele posoperatorii au devenit gratuite", a declarat Gheorghe Tache, primvicepreşedinte al Asociaţiei Transplantaţilor din România.

"Ministrul Sănătăţii va modifica în cursul acestei săptămâni Ordinul potrivit căruia tratamentul cu imunosupresoare să fie gratuit.''
Gheorghe Tache primvicepreşedinte al Asociaţiei Transplantaţilor din România

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite