„Schimbare prea bruscă de generaţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Schimbare  prea bruscă  de generaţie”
„Schimbare prea bruscă de generaţie”

Fostul căpitan al naţionalei crede că o promovare treptată a tinerilor jucători era mai potrivită. România a pierdut sâmbătă în Cipru, după prelungiri, cu scorul de 78-69, şi a rata astfel orice şansă de a se califica anul acesta pentru barajul de calificare în prima divizie europeană.

Naţionala de baschet a României a cedat în primul meci oficial al noii generaţii. Tinerii jucători tricolori au pierdut în Cipru, după prelungiri, scor 78-69. După un final dramatic în care România a condus în ultimele 30 de secunde, gazdele au egalat la 62 şi au trimis meciul în prelungiri. În repriza suplimentară, ciprioţii s-au impus cu 16-7 şi au anulat orice şansă a tricolorilor de a mai spera la baraj.

Fostul căpitan al echipei naţionale de baschet, Virgil Stănescu, care a urmărit drumul naţionalei în actuala componenţă, consideră că schimbarea de generaţii de la echipa naţională s-a făcut prea brusc, renunţându-se dintr-odată la toţi jucătorii cu experienţă. „Eu nu prea am înţeles sistemul. După părerea mea ar fi trebuit ca schimbarea de generaţii să se facă treptat. Nouă, celor mai experimentaţi ni s-a spus că se va merge pe mâna tinerilor anul acesta, calificarea fiind compromisă, iar la anul o parte dintre noi vor fi rechemaţi la naţională”, a declarat Stănescu.

Rezultatele cu Grecia pot afecta moralul tinerilor

Referitor la dubla amicală cu Grecia, Stănescu a fost destul de rezervat. „Rezultatele sunt bune, având în vedere diferenţa de valoare, dar s-ar putea ca aceste înfrângeri la 40 de puncte să le afecteze moralul tinerilor. O echipă se construieşte pe victorii. Şi generaţia noastră a păţit la fel la început, şi apoi ne-am obişnuit cu aceste eşecuri dramatice. Cred că trebuia luat chiar exemplul Greciei, care a schimbat generaţia păstrând şi câţiva „veterani” din echipa care a cucerit titlul european în 2005 şi a învins SUA în 2006”, a mai spus fostul căpitan al naţionalei. Stănescu a mai declarat că va veni oricând e nevoie la echipa naţională.

„Pentru mine e o plăcere. Vin de 13 ani la echipa naţională şi credeam că şi în acest an va fi la fel, din inerţie. Am aflat însă mai întâi din ziare că va fi o schimbare totală de generaţii, iar oficial, doar cu vreo săptămână înainte de data convocării”, a punctat Stănescu.

Perioadă de negocieri

După ce a evoluat în ultimele patru sezoane în Rusia, unul dintre cele mai puternice campionate din lume, Virgil Stănescu este liber de contract şi se află într-o perioadă de negocieri. Ofertele nu sunt însă foarte generoase având în vedere situaţia financiară de criză, care a determinat şi plecarea sa de la ultima echipa, KK Samara.

„Am mai multe oferte, printre care una concretă din Italia, de la Banka Teras Teramo, însă deocamdată situaţia financiară a clubului este incertă şi mă mai gândesc”, a spus Stănescu. Teramo s-a calificat în playofful campionatului italian în sezonul trecut şi a fost eliminată în primul tur de către Armani Jeans Milano, care avea să ajungă în finală.

Şi-a scos propria linie de tricouri

Fostul căpitan al echipei naţionale a realizat recent o linie de tricouri care îi poartă semnătura şi al căror scop este să popularizeze baschetul în rândul tinerilor. Sub sloganul „Baschetul e o artă”, tricourile prezintă personalităţi ale culturii româneşti, cum ar fi Constantin Brâncuşi, Ion Creangă sau Mihai Eminescu, în postura de baschetbalişti. Ele pot fi achiziţionate de la terenurile Sport Arena care găzduiesc streetball-ul cu acelaşi nume.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite