Leonard Orban: Aderarea la Schengen a României va întâmpina greutăţi formidabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leonard Orban: Aderarea la Schengen a României va întâmpina greutăţi formidabile
Leonard Orban: Aderarea la Schengen a României va întâmpina greutăţi formidabile

Comisarul european Leonard Orban a avertizat că România va întâmpina nişte greutăţi "formidabile" pentru aderarea la spaţiul Schengen. Potrivit acestuia, pe lângă acele criteriile normale de aderare care vor trebui îndeplinite, vor mai fi multe probleme care vor trebui rezolvate "bilateral".

"Eu vreau să avertizez încă de acum că aderarea la spaţiul Schengen va întâmpina nişte greutăţi formidabile şi, dincolo de criteriile normale cerute de aderarea la spaţiul Schengen, vor fi multe alte probleme care vor trebui rezolvate bilateral", a spus, la Realitatea TV,  comisarul român, vorbind despre modul în care "deficitul de imagine" al României are efecte negative inclusiv la nivel instituţional.

"Decizia privind aderarea trebuie luată în unanimitate şi orice fel de problemă, legată de infracţionalitate, legată de prezenţa românilor în diferite state membre şi aşa mai departe, trebuie să fie rezolvată  înainte de aderarea la spaţiul Schengen", a continuat Leonard Orban.

O serie de state europene, printre care şi Olanda, au susţinut de curând ideea ca aderarea la spaţiul Schengen a României să fie legată de progresele pe care ţara noastră le face în domeniul Justiţiei. Aceste state şi-au exprimat preocuparea că România nu face eforturi suficiente pentru a combate criminalitatea şi pentru a securiza graniţa de Est.

România şi-a fixat, împreună cu Bulgaria, obiectivul de a adera în 2011 la spaţiul Schengen. Calitatea de membru Schengen aduce cu sine asigurarea libertăţii depline de circulaţie a cetăţenilor români în interiorul acestui spaţiu prin eliminarea totală a frontierelor.

Condiţiile pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la spaţiul Schengen:

  • Securizarea frontierelor externe conform standardelor Schengen.
  • Sealizarea Sistemului Informatic Schengen care asigură legătura directă cu bazele de date ale Uniunii Europene.
  • Crearea condiţiilor pentru intregrarea în sistemul european comun de vize. Acest lucru presupune presupune dotarea ambasadelor sau a consulatelor Romaniei din acest spaţiu la standarde Schengen.
  • Realizarea condiţiilor necesare pentru cooperarea poliţienească şi judiciară.

România este evaluată, începând din 2009, timp de doi ani, pe parcursul a şapte vizite, una pentru fiecare domeniu al acquis-ului Schengen:

  • Cooperare poliţienească.
  • Protecţia datelor personale.
  • Vize.
  • Frontiere maritime.
  • Frontiere aeriene.
  • Frontiere terestre.
  • SIS/SIRENE (Sistemul Informatic Schengen).
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite