Diaconescu: România îndeplineşte standardele în materie de vize pentru Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diaconescu: România îndeplineşte standardele în materie de vize pentru Schengen
Diaconescu: România îndeplineşte standardele în materie de vize pentru Schengen

România poate îndeplini standardele în materie de vize, se precizează în raportul Schengen. Anunţul a fost făcut public astăzi, într-o conferinţă de presă, de către ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu.

"S-a finalizat evaluarea consulatelor de la Chişinău şi Istanbul în vederea aderării României la Spaţiul Schengen. După cum ştiţi, România are, la MAE, patru zone de evaluare. Rapoartele echipei de evaluare a Uniunii Europene privind condiţiile de aderare la Spaţiul Schengen au fost definitivate cu o concluzie pozitivă. Este vorba de evaluarea secţiei consulare a Ambasadei României de la Chişinău şi a Consulatului general de la Istanbul", a spus Cristian Diaconescu.

În timpul misiunii de evaluare, experţii Uniunii Europene au verificat dacă cele două oficii întrunesc condiţiile de acordare a vizelor prevăzute pentru aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen. Concluzia experţilor este că România poate îndeplini standardele Schengen în materie de vize, a declarat Diaconescu.

Nu lipsesc însă recomandările de natură tehnică privind adaptarea procedurilor la normele şi cerinţele europene.

 "Din acest punct de vedere, sub aspectul capacităţii instituţionale a MAE de a performa în regimul de vize, aspectele sunt clare în acest moment şi chestiunile tehnice erau absolut minore. Erau legate de o anumită capacitate de dotare informatică pe care o vom realiza". a precizat Cristian Diaconescu.

Potrivit Agerpres, evaluarea consulatelor face parte dintr-o verificare mai amplă, stabilită pe mai multe etape:

- În martie 2009, au avut loc evaluările privind cooperările poliţieneşti.
- În aprilie, s-au efectuat evaluări referitoare la protecţia datelor.
- În iunie s-au evaluat procedurile de acordare a vizelor.
- În septembrie, noiembrie şi decembrie  se vor controla frontierele maritime, cele aeriene şi cele terestre.

După finalizarea vizitelor de verificare, Grupul de evaluare Schengen a întocmit un raport în care a analizat stadiul de pregătire şi de armonizare cu prevederile specifice, care vor permite abolirea controalelor la frontierele interne.

Documentul este prezentat Consiliului UE, care va adopta decizia adecvată pentru fiecare stat în ceea ce priveşte implementarea şi aplicarea acquis-ului Schengen.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite