Schelet, sub liniile de tramvai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

specialiştii de la Muzeul Banatului să concluzioneze că a fost vorba despre o crimă. Interesant este şi faptul că lângă schelet au fost găsite câteva arme, cu care este posibil să se fi

specialiştii de la Muzeul Banatului să concluzioneze că a fost vorba despre o crimă. Interesant este şi faptul că lângă schelet au fost găsite câteva arme, cu care este posibil să se fi produs agresiunea.
Scheletul a fost descoperit la numai un metru şi jumătate de suprafaţă, sub liniile de tramvai dezafectate. "Toate oasele trebuie să fie analizate. Este vorba cel mai probabil de o crimă, făcută cu una dintre armele din jurul scheletului", a spus Dan Ciobotaru, directorul Muzeului Banatului din Timişoara. Nu numai scheletul a fost scos la iveală de arheologi, ci şi multe obiecte extrem de semnificative din punct de vedere istoric. "Descoperirea este spectaculoasă, foarte importantă pentru istoria Timişoarei. Mai sunt resturi de pavaj din lemn din perioada turcă, resturi de construcţii din secolul XVII, diferite fragmente metalice şi ceramice", a declarat directorul Muzeului Banatului. Publicul larg nu va avea însă prea curând acces la recentele descoperiri. Din aprecierile arheologilor, vor mai trece probabil câteva luni până când obiectele vor fi expuse într-o expoziţie temporară în cadrul muzeului, urmând apoi ca anumite piese să facă parte din expoziţiile permanente.

Încă o lună de săpături
Directorul Muzeului Banatului a anunţat ieri că săpăturile în centrul Timişoarei, pe strada 9 Mai, vor mai dura încă o lună, având în vedere generozitatea locului din punct de vedere istoric. Acest lucru a fost stabilit printr-o convenţie cu municipalitatea şi regia de transport în comun. Întârzierea va afecta lucrările de refacere a liniilor de tramvai, astfel că reluarea circulaţiei va fi amânată. "Cea mai mare parte a arheologilor din judeţ va veni aici, pentru urgentarea săpăturilor", a spus Ciobotaru. Acesta a mai anunţat că, începând de luni, săpăturile vor fi extinse spre strada Augustin Pacha. Arheologii timişoreni au renunţat la ideea de a instala sticla specială pentru conservarea sitului pe care urma să circule ulterior tramvaiul. Motivaţia este exclusiv financiară, pentru că materialul este excesiv de scump, iar sursele de finanţare nu oferă alternative prea generoase. Toate obiectele găsite vor fi adăpostite de Muzeul Banatului.

Curioşi, dar deranjaţi de întârzieri
Zeci de timişoreni care trec zilnic prin centrul oraşului se opresc în zona săpăturilor arheologice. Mulţi dintre ei sunt curioşi să afle ce au mai descoperit specialiştii, dar, pe de altă parte, şi supăraţi că lucrările de refacere a liniilor de tramvai întârzie peste termenul promis de municipalitate. "Sigur că mă interesează ce e sub liniile de tramvai, dar, pe de altă parte, aştept cu nerăbdare să se reia circulaţia în zonă", spune Florina Zaharia. "Eu cred că, dacă descoperirile sunt atât de importante, strada ar trebui să fie închisă şi declarată monument istoric", este de părere Doru Liubomir.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite