Scara Richter - explicată pe înţelesul tuturor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cutremur cu magnitudinea de 8,8 grade Richter s-a produs în largul coastelor de nord-est ale Japoniei, iar autorităţile au emis o alertă de tsunami, valurile putând ajunge până la şase metri înălţime.

Scara Richter este făcută pentru a măsura puterea unui cutremur. Este o scară logaritmică în bază 10, pentru că magnitudinea, după Richter, corespunde logaritmului măsurării amplitudinii undelor de volum (de tip P şi S), la 100 km de epicentru şi este gradată de la 1 la 9. De obicei intensitatea cutremurelor nu se exprimă în numere întregi, ci în numere fracţionare (“cu virgulă”). Mai simplu spus, magnitudinea 7 are o intensitate de zece ori mai mare decât magnitudinea 6, care are o putere de zece ori mai mare decât magnitudinea 5.
 
Magnitudine 0 – 1.9: În mod normal nu este simţit. Poate fi detectat doar de seismografe.
Magnitudine 2 – 2.9: Este simţit adeseori, dar nu provoacă daune materiale. Obiectele agăţate de tavan sau de pereţi se pot clătina uşor (lustre, tablouri etc)
Magnitudine 3 – 3.9: Este simţit adeseori, dar nu provoacă daune materiale. Efectele seamănă cu vibraţiile asemănătoare trecerii unui autotren/ TIR de mare tonaj.
Magnitudine 4 – 4.9: Cutremur moderat. Este simţit bine. Mici daune la clădirile din apropierea epicentrului. Se pot sparge ferestrele, cad obiecte aşezate pe mobilier.
Magnitudine 5 – 5.9: Cutremur serios. Clădirile care nu sunt rezistente se avariază. Mobilierul se deplasează în case, pot cădea bucăţi din ziduri.
Magnitudine 6 – 6.9: Cutremur puternic. Cauzează multe daune importante pe câteva sute de kilometri de la epicentru. Clădirile cu rezistenţă slabă se distrug, cele bine construite sunt avariate.
Magnitudine 7 – 7.9: Cutremur major. Există multe daune materiale, numeroase decese şi mulţi răniţi pe sute de kilometri. Fundaţiile construcţiilor se deplasează, apar crăpături în sol, puţurile de apă şi cele de extracţie petrolieră sunt distruse.
Magnitudine 8 – 8.9: Cutremur gigant. Podurile se prăbuşesc. Rămân în picioare foarte puţine structuri.
Magnitudine peste 9: Super-cutremur, are loc foarte rar. Distruge tot sau aproape tot atât în zona epicentrului cât şi într-o arie de mii de km² în jurul acestuia. Undele seismice care se propagă prin sol pot fi văzute cu ochiul liber.

Daţi click pe infografie pentru a mări poza.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite