Scăpăm de gripă porcină în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din România avertizează că virusul A(H1N1) poate face ravagii dacă populaţia nu respectă regulile de igienă. Viteza de răspândire a virusului pandemic i-a băgat în sperieţi pe reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. În doar trei zile numărul îmbolnăvirilor a ajuns la aproape o sută.

UPDATE, ASTĂZI, ORA 11.00:
Timişoara: Inspectorul Şcolar General suspect de gripă porcină este izolat la domiciliu

Mai citeşte şi:
Streinu-Cercel: "Scenariul ăsta cu 20 de mii de morţi? Asta e mizilic!''
5 greşeli care prelungesc gripa
Cât de periculoasă este gripa A/H1N1?
EXCLUSIV: 20 de inspectori şcolari, suspecţi de infectare cu AH1N1
Liceul Agricol din Iaşi a fost închis din cauza gripei porcine
Tradiţiile ortodoxe, mai importante pentru români decât gripa A

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au luat primele măsuri antigripă. „Nu am primit nicio dispoziţie din partea Ministerului Sănătăţii, aşa că noi, din proprie iniţiativă, am distribuit câte 250 de măşti de protecţie şi mănuşi chirurgicale pentru angajaţii din Vama Halmeu“, a spus Dorel Coica, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare. Coica a adăugat că, de astăzi, va fi detaşat la frontieră şi un asistent medical pentru trierea epidemiologică a persoanelor care trec prin vamă.

Vameşii şi poliţiştii sunt îngroziţi de posibilitatea contractării virusului pandemic. „Ne temem, mai ales că noi suntem aici în contact direct cu turiştii care intră în ţară din Ucraina. Nu ştiu cât ne ajută măştile şi mănuşile, dar mai bine decât nimic“, spune Mareş Mihai (46 de ani), agent vamal.

„Am fost îngrijoraţi. Am tot văzut la ştiri despre gripa din Ucraina. Bine că măcar avem măştile. Este şi asta o măsură de protecţie“, spune Andrei Abrani (24 de ani), angajat al Poliţiei de Frontieră.

Persoanele care au tranzitat ieri PTF Halmeu au fost miraţi atât de forfota din vamă, cât şi de echipamentul purtat de vameşi. „Se pare că este serioasă treaba dacă toată lumea are mască şi mănuşi. Eu merg în Ucraina destul de des să cumpăr motorină pentru agricultură şi alte produse. Dar acum nu o să mă mai duc o vreme“, spune Gheorghe Câmpan, agricultor din Seini.

Cei care practică micul trafic de frontier nu păreau însă îngrijoraţi de posibilitatea contractării virusului gripal. „Nu ştiu, eu nu am auzit prea multe de gripa asta. De ce să mă tem?! Chiar acum mă duc să îmi iau motorină“, spune Adrian Ciorbă (29 de ani), pălincar din localitatea Şirlău.

Ucraina cere ajutor

67 de persoane au decedat până acum în Ucraina din cauza gripei şi a infecţiilor respiratorii acute, potrivit bilanţului anunţat ieri de Ministerul Ucrainean al Sănătăţii. „Oficial, 22 de cazuri de gripă A(H1N1) au fost confirmate“, a declarat Vasili Lazorişineţ, adjunctul ministrului Sănătăţii.

În Ucraina, aproximativ 255.000 de persoane suferă din cauza gripei, iar 15.000 dintre ele sunt spitalizate, a mai precizat Lazorişineţ. Guvernul de la Kiev a plasat în carantină nouă regiuni din vestul ţării: Lvov, Ivano-Frankovsk, Ternopol, Transcarpatia, Cernăuţi, Rovno, Hmelniţk şi Vinniţa. Premierul Iulia Timoşenko a declarat ieri că în trei regiuni a fost atins nivelul de epidemie. Şcolile din Kiev şi din alte localităţi au fost închise şi orice fel de reuniuni publice, inclusiv mitingurile electorale, au fost interzise timp de trei săptămâni.

Firma elveţiană Roche a livrat deja 300.000 de doze de Tamiflu către Ucraina. Guvernul de la Kiev intenţionează să achiziţioneze alte 400.000 de doze şi a solicitat ajutor internaţional pentru a face faţă epidemiei.

În Bulgaria a fost înregistrat un al treilea deces provocat de gripa A(H1N1), iar epidemia a fost declarată în trei regiuni şi în mai multe oraşe. Toate şcolile din oraşele Burgas, Gabrovo, Varna şi Iambol sunt închise temporar din cauza numărului ridicat al elevilor bolnavi de gripă. Deşi cazurile confirmate oficial sunt mai puţine de 300, mai mulţi oficiali cred că numărul real s-ar situa între 10.000 şi 50.000.

În Ungaria, săptămâna trecută în jur de 14.600 de persoane prezentau simptomele gripei A(H1N1), număr în scădere. Trei persoane au decedat.

În Republica Moldova au fost confirmate 25 de cazuri de gripă. Un bărbat în vârstă de 50 de ani a decedat, din cauză că s-a dus prea târziu la medic. În Serbia, 162 de persoane au contractat virusul, majoritatea fiind elevi. O femeie de 46 de ani a murit, după ce a refuzat să fie internată.

174 de cazuri într-o săptămână

Valul mare de îmbolnăviri cu virusul gripei pandemice a reunit ieri de urgenţă Comitetul de coordonare pentru gripă din cadrul Ministerului Sănătăţii. De vineri, 30 octombrie, până duminică, 1 noiembrie, numărul cazurilor de îmbolnăviri a crescut la aproape 100.  Potrivit prof. dr Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, această situaţie este cauzată de pătrunderea şi răspândirea virusului în colectivităţile de copii şi tineri.

Secretarul de stat a adăugat că, în perioada 26 octombrie-1 noiembrie, au fost confirmate 174 de cazuri de gripă pandemică. Până în prezent, la nivel naţional au fost înregistrate 555 de îmbolnăviri. Cercel a explicat că virusul pandemic va afecta întreaga lume până în 2011 şi va înregistra patru valuri diferite. România se află, în prezent, în al doilea val de gripă pandemică.

Vaccinarea începe la 26 noiembrie

Comitetul de coordonare pentru gripă a decis ca spitalele să intre în carantină, iar medicii de familie să fie mobilizaţi la acţiunea de vaccinare. Imunizarea va începe la 26 noiembrie.

Prima tranşă de 1.300.000 de vaccinuri de la Institutul Cantacuzino va fi utilizată pentru imunizarea medicilor, a elevilor şi a studenţilor din Iaşi şi din Bucureşti. O parte dintre aceste doze de vaccin vor fi utilizate şi pentru poliţiştii de la graniţa cu Ucraina.

Măşti şi dezinfectante

Şcolile nr. 153 şi nr. 147 din Bucureşti au fost închise ieri pentru o săptămână ca urmare a depistării unor focare de gripă pandemică. „Prima care a avut simptomele gripei a fost o învăţătoare care s-a îmbolnăvit joia trecută, iar luni au fost depistaţi încă cinci copii. Avem în total şase cazuri. Şcoala a fost închisă şi s-a făcut dezinfecţia cu o soluţie puternică. Acţiunea va continua şi în zilele următoare“, a spus Ioana Dumitru, directoarea Şcolii nr. 153.

Şcoala nr. 153 din Bucureşti a fost închisă ieri din cauza unui focar de gripă porcină Foto: Marian Vilău

Marius Savu, directorul Administraţiei Spitalelor din Capitală, a declarat că în toate şcolile vor fi distribuite măşti şi soluţii dezinfectante pentru medicii care vor face triajul epidemiologic în fiecare dimineaţă.

„Avem 60.000 de măşti pe care le dăm la 800 de şcoli şi grădiniţe. Vom da şi soluţii dezinfectante. Acestea sunt de trei tipuri: pentru mâini, pentru clanţe şi pentru şters podelele“, a declarat Marius Savu.

Virusul a speriat Sinaia

Şapte suspecţi de infectare cu virusul A(H1N1) au fost trimişi ieri la Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti, unde li s-au recoltat probe biologice care au fost trimise spre analiză la Bucureşti. Este vorba despre doi angajaţi ai Hotelului Sinaia, patru eleve de la Colegiul „Mihail Cantacuzino“ şi mama uneia dintre ele. Tinerele au frecventat acelaşi bar cu cei 40 de turişti străini cazaţi la Hotelul Sinaia şi depistaţi cu A(H1N1).

De când au aflat că în oraşul lor s-a răspândit noul virus, localnicii sunt îngroziţi. „Îmi este foarte frică să trec şi prin faţa Hotelului Sinaia. Sunt speriată de ceea ce se întâmplă şi dacă îmi va apărea vreun simptom voi merge la spital“, a spus Silvia Iordache, localnică. „Îmi este teamă fiindcă am trei copii, iar ei se îmbolnăvesc foarte uşor“, a spus Ana Şerban, o altă localnică.

Hotelul Sinaia se va redeschide marţi dimineaţă, la ora 8.00, după ce vor trece 48 de ore de la dezinfecţie. ; Flavia Cistian, Andreea Ofiţeru

Ce trebuie să facă un bolnav de gripă A(H1N1)

„Persoanele care au simptome de gripă trebuie să se izoleze la domiciliu şi să-şi sune medicul de familie. Împreună cu acesta va hotărî când se poate duce la cabinet sau dacă vine medicul acasă. Este foarte important ca oamenii să înţeleagă că doar aşa putem ţine sub control acest virus“, a declarat prof. dr Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Simptomele infecţiei cu virusul gripal A(H1N1) sunt asemănătoare cu cele ale virozelor respiratorii, adică rinoree, jenă în gât, febră de peste 37 grade, stare generală proastă.

Persoanele care au fost diagnosticate cu gripă porcină şi nu s-au izolat  la domiciliu pot fi pasibile chiar şi de închisoare de până la doi ani,  considerându-se că au răspândit în mod voluntar virusul.

Potrivit prof. dr Adrian Streinu-Cercel, o persoană poate contracta în acelaşi timp un virus gripal sezonier şi virusul A(H1N1), iar cei care au răcit deja în acest sezon sunt mai sensibili la a contracta gripa porcină.

Măsuri de prevenire a bolii

-Evitaţi contactele cu persoanele bolnave.
-Când tuşiţi sau strănutaţi, acoperiţi-vă gura şi nasul cu o batistă.
-După utilizare, aruncaţi batista la gunoi.
-Spălaţi-vă mâinile des, cu apă şi săpun, în special după ce tuşiţi sau strănutaţi.
-Dacă aveţi următoarele simptome: tuse seacă, secreţii nazale apoase şi febră peste 38 grade Celsius, prezentaţi-vă de urgenţă la spital, la secţia de boli infecţioase.

Persoanele care au simptome de gripă trebuie să se izoleze la domiciliu şi să-şi sune medicul de familie. Împreună cu acesta va hotărî când se poate duce la cabinet sau dacă vine medicul acasă.

Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii

Ne temem, mai ales că noi suntem aici în contact direct cu turiştii care intră în ţară din Ucraina. Nu ştiu cât ne ajută măştile şi mănuşile, dar mai bine decât nimic.

Mareş Mihai, agent vamal

Avem 60.000 de măşti pe care le dăm la 800 de şcoli şi grădiniţe. Vom da şi soluţii dezinfectante. Acestea sunt de trei tipuri: pentru mâini, pentru clanţe şi pentru şters podelele.

Marius Savu, directorul Administraţiei Spitalelor din Capitală

image
image
image
image
image
image
image
image
image

Urmăreşte cum evoluează ASTĂZI epidemia în ţară:

ORA 11.30:

Reşiţa: Alerta porcină în şcoli, afacere pentru farmacii (GALERIE FOTO)

ORA 10.59:
Arad: Unul dintre cei doi medici epidemiologi ai DSP Arad, suspect de gripă porcină

ORA 10.56:
Braşov: Masca de protecţie, cel mai vândut produs din farmacii

ORA 10.29:
Craiova: Numărul cazurilor de gripă porcină în focarul de la Filiaşi a ajuns la 15

ORA 09.30:

Timişoara: Opt bolnavi de gripă porcină la Spitalul „Victor Babeş”

Află mai multe detalii astăzi, în ediţiile locale din oraşul tău ale ziarului:



image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite