Scandalul plagiatului decredibilizează sistemul universitar românesc şi ar putea pune în pericol echivalarea diplomelor în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştefan Vlaston, preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie şi Cercetare (EDUCER), este convins că tot scandalul plagiatului lui Ponta va avea repercusiuni asupra credibilităţii sistemului universitar din România.

Vlaston spune că există riscul ca toţi deţinătorii de diplome şi titluri din România să fie priviţi cu îndoială în străinătate.

Vor suferi cei care şi-au luat diplomele şi titlurile în mod onest, cei care nu au copiat zeci de pagini, ci au muncit pentru fiecare rând scris.

Economistul Răzvan Orăşanu, fost secretar de stat în Guvernul Călin Popescu Tăriceanu, spune că “sistemul de educaţie este slăbit în măsura în care planează suspiciuni asupra modalităţii de obţinere a doctoratelor din România – efectul mai multor articole care vuiesc în presa internaţională”.

Scandalurile care se ţin lanţ ar putea pune în pericol echivalarea diplomelor. “Momentan, avem echivalare aproape peste tot în Uniunea Europeană, prin sistemul Bologna. Sper că nu vom ajunge într-o situaţie în care acest mecanism să fie periclitat – lucru perfect posibil dacă se demonstrează că în România, de exemplu Consiliul de etică de la nivelul ministerului, precum şi comisiile de etică din facultăţi nu funcţionează”, se teme Orăşanu.

Reamintim că profesorul Flavius Baias şi-a dat demisia luni din funcţia de decan al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, după ce Consiliul facultăţii şi-a declinat competenţa în verificarea plagiatului lui Ponta.

"Mi-am dat demisia pentru că am votat pentru verificarea acuzaţiilor de plagiat aduse domnului Ponta şi vreau constituirea unei comisii care să cerceteze aceste acuzaţii", a declarat Flavius Baias.

Consiliul Facultăţii de Drept a adoptat luni, cu majoritate de voturi, o decizie care susţine că instituţia de învăţământ superior unde şi-a dat teza de doctorat Victor Ponta nu poate verifica acuzaţiile de plagiat, pe motiv că n-ar exista temei juridic în actuala legislaţie.

Flavius Baias, unul dintre cei mai apreciaţi specialişti în drept din România, a fost dezamăgit de rezultatul votului, considerând că verificarea era o chestiune care ţinea de apărarea prestigiului Facultăţii.

De aceea, a spus el, a considerat că este onest să-şi depună demisia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite