Scandal în Ungaria: E o provocare ca 1 decembrie să fie sărbătorită de români la Teatrul Naţional din Budapesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faptul că oficialii români au obţinut permisiunea directorului Teatrului Naţional din Budapesta, Róbert Alföldi, de a sărbători 1 decembrie în celebra instituţie, a generat un scandal imens în Ungaria. Ziua de 1 decembrie marchează Adunarea Naţională de la Alba Iulia, care a declarat unirea Transilvaniei, la acel moment teritoriu ungar, cu România, în 1918.

După aflarea ştirii, istoricii şi reprezentanţii opiniei publice au cerut revocarea deciziei pe care o consideră o provocare, anunţă hungarianambiance.com.

Directorul Teatrului Naţional din Ungaria, a explicat, printr-un comuncat, că decizia sa de a închiria sala mare pentru o recepţie, la 30 noiembrie, înaintea Zilei Naţionale a României, nu a avut ca scop să rănească sentimentele naţionale, transmite Mediafax, citând MTI.

"Când Institutul Cultural Român din Budapesta mi-a cerut să închiriez sala mare a Teatrului pentru celebrarea Zilei Naţionale a României, m-am gândit că spectacolul şi recepţia ar putea ajuta cele două ţări, Ungaria şi România, să devină mai apropiate prin intermediul culturii şi artei, în pofida trecutului lor furtunos", a declarat Róbert Alföldi.

Alianţa FIDESZ - Partidul Popular Creştin-Democrat KDNP, aflată la putere în Ungaria, a cerut Guvernului demiterea lui Róbert Alföldi de la conducerea instituţiei şi demarearea unei anchete prin care să se constate dacă a fost sau nu încălcat regulamentul de funcţionare de către directorul teatrului.

Teatrul Naţional din Budapesta este o instituţie a statului, iar Guvernul este responsabil pentru funcţionarea sa, au subliniat politicienii.

Potrivit MTI, autorizaţia acordată românilor de a organiza sărbătorirea zilei de 1 Decembrie în  Teatrul Naţional din Budapesta a fost retrasă.

Un scandal similiar a izbucnit şi în 2002, atunci premierul Medgyessy Peter a participat la sărbătorirea zilei naţionale a României la Hotelul Kempinski din Budapesta. Gestul primului-ministru maghiar n-a rămas nesancţionat de presa şi de reprezentanţi ai societăţii civile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite