Atelier de tâmplărie la Muzeul Satului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atelier de tâmplărie la Muzeul Satului
Atelier de tâmplărie la Muzeul Satului

În această toamnă vor fi inagurate şi câteva gospodării tradiţionale maramureşene. Muzeul Satului din Baia Mare pregăteşte băimărenilor o serie de surprize în această toamnă.

În luna octombrie vor fi inagurate patru gospodării tradiţionale maramureşene. Este vorba despre gospodăriile din Borşa, Săcel, Deseşti şi Hovrila din Ţara Chioarului. Cea mai importantă achiziţie a muzeului este însă atelierul de tâmplărie al familiei Hotico.
„Este vorba despre atelierul bunicului şi tatălui marelui meşter al lemnului, Găvrilă Hotico Herenta din Ieud. Inaugurarea va avea loc la sfârşitul lunii octombrie”, spune Gheorghe Robescu, directorul Muzeului de Etnografie. Atelierul va cuprinde tot ce conţine în mod normal un atelier de tâmplărie: de la menghine, la instrumente de făcut funii, burghiuri, fierăstrău. Achiziţia acestuia a costat aproximativ 4.000 lei.

Gospodării maramureşene

Atelierul nu va fi singura atracţie a muzeului. Va fi inagurată o gospodărie din Borşa, care a fost ridicată anul trecut şi finisată anul acesta. Este cea mai mare dintre gospodăriile satului maramureşean de la muzeu şi cuprinde o tindă şi două camere, una de zi şi camera cuptorului. Cea de-a doua gospodărie maramureşeană aparţine zonei Săcel şi este cea mai frumoasă.
Casa din Deseşti are temelia făcută din piatră de râu. Cea mai veche casă este gospodăria din Hovrila, care aparţine secolului XVIII şi a fost achiziţionată în urmă cu 29 de ani. Fiecare casă va fi mobilată asemenea unei case de locuit, cu război de ţesut, laiţă, pătuţ de copil, prosoape. Muzeul de Etnografie are în plan pentru această toamnă şi inaugurarea Casei Cicârlău, care va cuprinde prese uriaşe, instalaţii şi butoaie specifice pentru cultivarea viţei de vie.
Pentru sprijinirea acestor lucrări, Muzeul de Etnografie a câştigat un proiect de la Bucureşti în valoare de 140.000 lei.

Proiecte de viitor

Până la finele anului, Gheorghe Robescu, directorul Muzeului de Etnografie speră că va reuşi să asigure parţial iluminatul pe aleile Muzeului Satului. Totodată Ministerul Turismului intenţionează să organizeze „Crăciunul în Maramureş” o sărbătoare asemănătoare „Paştelui în Bucovina”. Detaliile acestei activităţi vor fi definitivate în cursul săptămânii viitoare.
În prezent Muzeul de Etnografie lucrează la un album cu fotografii color cu Ţara Lăpuşului şi, în perspectivă, cu Ţara Chioarului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite