Satul care a avut un singur alegător

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O pensionară din satul Rudicica este singura persoană care a făcut efortul să treacă pragul secţiei de votare. Maria Sima speră de 20 de ani că unul dintre candidaţii pe care a pus ştampila va asfalta singura stradă din sat.

Puţini timişoreni au auzit de satul Rudicica. Asta deşi aşezarea cu 25 de case şi o singură stradă este vizibilă de la geamul vilelor înălţate în cartierul timişorean Calea Urseni.

În Rudicica locuiesc 50 de săteni, dintre care 30 au drept de vot. Însă, numai unul s-a prezentat duminică la secţia de votare, aflată la şapte kilometri, în Urseni.

Maria Sima, o pensionară de 67 de ani, şi-a chemat fiul din Timişoara ca să o ducă cu maşina la votare. Femeia speră că după aproape 20 de ani de democraţie o să se schimbe ceva şi în cătunul ei.

Vot pentru asfalt

„Nu putem să trăim la nesfârşit ca ţiganii, ca lupii. Viaţa trebuie să se schimbe, cu fiecare votare. Restul sătenilor nu s-au dus la vot pentru că sunt laşi. Nu le pasă de nimic. Vecinii mă ceartă că mă duc să pun ştampila. Mă bănuiesc că am un interes ascuns”, a spus bătrâna, care n-a ratat niciun tur de scrutin din 1990.

Deşi satul Mariei este la trei kilometri de Timişoara, campania electorală n-a ajuns până la Rudicica. În tot cătunul s-au lipit trei afişe, iar candidaţii n-au călcat prin bălţile din sat.

„A venit o doamnă cu tocuri. Nu era candidat, era una de la partid care cred că s-a rătăcit pe aici. Până am ieşit la stradă a dispărut”, a povestit Maria Sima, care până anul trecut, la referendum, mergea pe jos şapte kilometri să voteze. La biserică şi la cumpărături merge tot pe jos, prin câmp, până la Timişoara.

Dorinţa unicului alegător este să vadă asfaltat singurul drum care străbate Rudicica, ca să nu-şi mai murdărească încălţările. „Sper să nu mor până vor pune asfalt pe drum. Poate aşa o să apuc 100 de ani. Eu încă mai sper să apară unul în politica asta care o să ne facă drumul”, a mai declarat bătrâna.

Drumul din Rudicica, singurul din localitate, a rămas în acte drum agricol, de pe vremea comuniştilor, şi nu este unul comunal, după cum spun sătenii. „Este un drum din Triunghiul Bermudelor.

Drumul aparţine de Giroc, iar Rudicica face parte din Moşniţa Nouă. Trei generaţii de primari ne-au dat ţeapă cu drumul acesta”, a mai spus  Maria Sima.

Autorităţile judeţene au fost convinse să pietruiască drumul, plin şi acum de cratere, de un alt cetăţean insistent din Rudicica. „Am fost la Consiliul Judeţean până nu mi-au mai dat voie să mă înscriu la audienţe. Mergeam şi stăteam acolo pe un scăunel până s-au săturat de mine.

Până la urmă autorităţile ne-au pietruit drumul la negru, ca să nu ne scufundăm cu maşinile în el. Au venit într-o zi nişte camioane din negură, au turnat pietre şi au dispărut”, a declarat Gheorghe Poneţchi.

Pe lângă asfalt, Maria Sima mai are un vis, pe care crede că doar un parlamentar îl poate îndeplini „Să vină unul să închidă apa, că pe autorităţi de zece ani le sesizăm degeaba.

E o ţeavă de apă potabilă, care a fost spartă în urmă cu zece ani, când au săpat ăia de la curent şi gaze. Zeci de mii de metri cubi de apă curg în câmp de ani în şir. Cineva plăteşte apa aia”, a mai spus Maria Sima

image

A venit o doamnă cu tocuri. Nu era candidat, era una de la partid care cred că s-a rătăcit pe aici.

image


Maria Sima
Alegător

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite