Satul cu pensia-n pod

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de 18 ani, peste 400 de ţărani care au lucrat la CAP-ul din Predeşti nu s-au putut pensiona din cauză că s-a pierdut „arhiva muncii“. Chiar dacă au găsit documentele fostului CAP într-un pod părăsit, ţărănii nu-şi vor putea lua pensia retroactiv.

În comuna doljeană Predeşti există doar 14 pensionari CAP, cu toate că sute de oameni au lucrat pe ogoarele de pe raza comunei.

După Revoluţie, deşi aveau dreptul la pensie, oamenii nu au primit nimic, pentru că autorităţile nu au dat de arhiva CAP-ului, unde era ţinută evidenţa zilelor de muncă. S-a crezut că arhiva a luat foc, aşa că oamenii nu se mai aşteptau să primească vreun ban pe anii munciţi la Cooperativă.

Jalba rămâne-n proţap

Reprezentanţii primăriei au făcut solicitări la Casa Judeţeană de Pensii. “În urma plângerilor făcute de cetăţeni, am căutat arhiva la Craiova, la Casa de Pensii, pentru că auzisem că s-ar afla nişte dosare la ei. Acolo mi-au spus că nici vorbă ca arhiva să fie la ei”, a declarat primarul din Predeşti, Florian Şerban.

Totuşi, reprezentanţii Casei de Pensii Dolj au cerut autorităţilor locale să verifice dacă nu cumva Cooperativa a avut două sedii. “Ne-am dus la sediul vechi al CAP-ului, ne-am urcat în pod şi acolo am găsit arhiva!”, a povestist edilul din Predeşti. Vestea că s-a găsit mult căutata arhivă a făcut imediat înconjurul comunei.

“Bică a murit fără pensie”

La vechiul sediu al CAP-ului, acum locuinţă socială, angajaţii primăriei care încărcau arhiva într-un camion au fost asaltaţi de localnici.

Bătrânilor din sat nu le venea să creadă că într-adevăr s-a găsit arhiva. „Am venit în fugă ca să văd minunea cu ochii mei”, spune nea Mărin. Un alt sătean, Ion Răducu, răsfoieşte prin hârtiile îngălbenite de vreme.

“Am muncit şi eu 12 ani la CAP, dar pensie n-am luat niciun bănuţ, că nu se găseau actele. Noroc că după cei 12 ani am plecat şi m-am angajat la SMT, că altfel eram la 76 de ani fără niciun ban. Să vedem acum dacă găsim şi anii mei lipsă, să‑mi iau o
brumă de pensie şi pentru munca la CAP”, spune nea Răducă.

Sătenii au găsit printre actele care le atestă anii munciţi pe ogoarele cooperativei fişele foştilor colegi care între timp au decedat. “Ia uite, sectorul zootehnic! Petre Bică! Bică a lucrat la sectorul zootehnic, ca brigadier. A murit, săracul, n-a mai apucat să ia pensie de la CAP. Uite şi paznicii de câmp! Nu se poate aşa ceva!”, exclamă nea Răducu.

“Nu credeam că o să mai fie găsită. Mă gândeam că o să mor şi am muncit degeaba la CAP, dacă nu pot să iau şi eu pensie. Am dat cu sapa ani de zile ca să aflu acum că nu-mi pot lua banii decât de acum înainte”, îl completează o bătrânică.

Pensia vine, dar nu retroactiv

Cu toate că arhiva foştilor muncitori la cooperativa agricolă a fost găsită, aceştia nu vor beneficia retroactiv de pensie.„Oamenii vor primi pensie cu data de 1 a lunii următoare depunerii dosarului. Chiar dacă nu au nicio vină, nici nu se pune problema să primească pensie retroactiv. Aceasta este legea şi nu putem să facem rabat”, a declarat Ionel Ţecu, şef Serviciu Stabilire Pensii din cadrul Casei de Pensii Dolj. El a mai precizat că pensia unei persoane care a lucrat la CAP cel puţin 12 ani nu depăşeşte 200 de lei.

image

Am muncit şi eu 12 ani la CAP, dar pensie n-am luat niciun bănuţ, că nu se găseau actele. Bică a lucrat la sectorul zootehnic, ca brigadier. A murit, săracul, n-a mai apucat să ia pensie de la CAP.

image


Ion Răducu
localnic din Predeşti

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite