Satul de nevăzători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satul de nevăzători
Satul de nevăzători

În comuna Racoviţa, 200 de localnici primesc ajutor pentru persoane cu handicap. Dintre aceştia, jumătate ar avea defecte de vedere, dar totuşi muncesc fără probleme. Sătenii spun că „orbii“ şofează şi-şi văd de treaburi prin gospodărie. Mai mult, toate adeverinţele pentru nevăzători au fost eliberate de un singur medic.

Aproape 10% din populaţia comunei Racoviţa, care are 3.100 de locuitori, primesc indemnizaţii pentru diverse grade de handicap. Aproape 100 dintre aceştia sunt nevăzători. Deşi au patalama la mână, sătenii spun despre orbi că sunt prefăcuţi. „Eu am lucrat în domeniu şi ştiu că nevăzătorii trebuie să aibă baston şi banderolă pe braţ, iar ei merg la cucuruz şi la sapă toată ziua”, a spus Stela Teodorescu, asistent social în comună.

„Orbii merg la cucuruz“

Femeia susţine că printre cei care iau indemnizaţii pe nedrept se află Ioan Munteanu, un fost profesor la şcoala din sat, dar şi o vecină, Viorica Ciuferescu, care ar intermedia şi consultaţiile la medic. „Viorica munceşte la câmp, dar e nevăzătoare şi primeşte bani pentru asta. Tot ea îi racolează pe oamenii din sat care vor să ia indemnizaţie, iar toată afacerea costă cam 1.000 de euro. Mie îmi spune că sunt proastă că nu ştiu să mă descurc”, acuză femeia.

Viorica Ciuferescu nu a fost ieri de găsit pentru a răspunde acuzaţiilor femeii. Totodată, fostul profesor Munteanu a refuzat să răspundă acuzaţiilor vecinei sale.

Şi alţi localnici din Racoviţa susţin că numărul celor care primesc bani pe nedrept este mare. „Vecinii mei primesc toţi patru indemnizaţie de handicap şi nu au nicio treabă. Merg la câmp, merg cu bicicleta. Ioan şi Viorica Rămneanţu, de exemplu. Dar ce pot să fac eu?”, a spus o bătrână. „Se laudă că îşi fac băi şi minuni acasă. Iau ajutoarele alea de handicapat şi ei merg la lucru”, a spus şi Doina Lungu (53 de ani). Varianta femeilor este confirmată şi de primarul localităţii Ioan Nanu. „Ştiu că sunt într-adevăr cazuri de persoane care iau aceste indemnizaţii pe nedrept, dar noi la primărie nu putem trece peste parafa medicului”, a spus edilul. O parte dintre cei care au patalama de nevăzător pot demonstra că boala de care suferă nu este închipuită. „Am lucrat la Lugoj şi am avut un accident după care mi-am pierdut un ochi, iar acum am un ochi de sticlă şi primesc o pensie de 330 de lei”, a spus Parasca Fitera (53 de ani).

Anchetă la Prefectură

image

Parasca Fitera (53 de ani) arată că nu este un bolnav închipuit pentru că, în urma unui accident,  are un ochi de sticlă



Autorităţile locale au demarat o anchetă în urma reclamaţiilor asistentului social Stela Teodorescu, şi după ce au văzut că toate adeverinţele poartă parafa unui singur medic. „Le-am cerut autorităţilor competente să deruleze o anchetă pentru că din 200 de persoane care iau indemnizaţii pentru handicap, 100 sunt nevăzători aprobaţi de acelaşi medic”, a declarat ieri prefectul de Timiş, Mircea Băcală.

Pe de altă parte, medicul oftalmolog Sidonia Ionescu, bănuită că ar fi semnat adeverinţele de nevăzător, confirmă că are pacienţi din zona Racoviţa cu diferite grade de handicap. Ea susţine însă că nu a evaluat decât o mică parte dintre aceştia. „Eu am evaluat în jur de 10 - 20 de persoane din zona Racoviţa care primesc indemnizaţie de handicap. Au grade de handicap diferite, iar cei care sunt diagnosticaţi până la gradul trei pot să lucreze, pot merge cu bicicleta sau pot conduce maşina”, a spus Sidonia Ionescu.

Medicul a mai explicat că în comună sunt însă şi persoane care trebuie să fie asistate pentru că şi-au pierdut complet vederea. De altfel, certificatele celor o sută de nevăzători eliberate de medicul oftalmolog din Timişoara, au mai fost validate şi de alţi medici care fac parte din comisia care acordă dreptul la indemnizaţia de handicap.

270  de lei este valoarea maximă a indemnizaţiei pe care o poate primi o persoană cu deficienţe.

Parafa medicului specialist nu poate fi contestată

Smaranda Marcu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Timiş, susţine că nu a primit nicio plângere în legătură cu dreptul acestor 85 de persoane de a încasa ajutor de la stat.

„Nevăzători nu înseamnă că sunt orbi. Este vorba despre oameni care au probleme de acuitate vizuală, de exemplu, cei diagnosticaţi cu cataractă. Aceşti oameni pot să meargă pe bicicletă, să se uite la televizor şi să meargă la cumpărături”, a explicat purtătorul de cuvânt.

Dosarele persoanelor care solicită indemnizaţie de handicap de la stat ajung la Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap, iar dosarele trebuie să conţină diagnosticul medicului specialist. Comisia nu poate contesta parafa medicului specialist. Pe lângă specialist, diagnosticul este confirmat şi de şeful spitalului.

„Noi am aprobat 192 de dosare de indemnizaţie de handicap din comuna Racoviţa, printre care şi cele 85 ale celor care iau indemnizaţie pentru deficienţe de vedere.

Din câte ştim noi, cele mai multe dintre cele 85 de certificate sunt valabile din perioada 2004-2005, până în prezent”, a mai spus Smaranda Marcu. Indemnizaţiile de handicap de la stat sunt cuprinse între 33 şi 270 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite