Satul fără apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satul fără apă
Satul fără apă

Locuitorii satului Teascu din Deal nu-şi pot săpa fântâni deoarece pânza freatică se află la o adâncime prea mare. Membrii celor 30 de familii care au mai rămas în satul doljean parcurg, zilnic, doi kilometri şi jumătate pentru a-şi umple bidoanele cu apă de la singura fântână din zonă.

Majoritatea localnicilor sunt bătrâni, unii imobilizaţi în cărucioare cu rotile, care nu se pot deplasa până la fântână.

„Am mai rămas câţiva pe aici. Suntem nevoiţi să plecăm cu căruţa sau să plătim un vecin, să ne aducă şi nouă două-trei bidoane cu apă. Eu şi soţia abia dacă mai putem să mergem“, a spus Ion Minghiraşi (79 de ani). Bătrânul spune că, din luna august, băiatul s-a mutat la ei, pentru a-i ajuta. „El ne aduce apă de la singura fântână din zonă, că altfel am muri de sete“, a adăugat Minghiraşi.

Adrian Boboc (52 de ani) este grav bolnav. Bărbatul merge zilnic pe jos, cu două bidoane în spate, pentru a face rost de apă potabilă. „Eu nu am căruţă, aşa că bat drumul de mai multe ori pe zi. Nu am nici bani de dat, ca să mă ajute cineva. Dacă vă uitaţi în grădinile noastre, totul este uscat. Avem roşii mai mici decât un ou, din cauză că nu au fost udate“, s-a plâns localnicul. Oamenii se roagă la Dumnezeu pentru un strop de ploaie. „La fiecare colţ de casă avem butoaie, să fim pregătiţi în caz că plouă. Am ajuns să ne şi spălăm cu apa pe care o strângem“, a povestit Ilie Boboc (82 de ani).

Localnicii sunt nemulţumiţi

Curtea lui Adrian Bălă este plină de ţevi care transportă apa de ploaie într-un bazin. Timp de doi ani, bărbatul a strâns bani pentru o maşină cu care să care apa.

image

Adrian Bălă îşi depozitează apa în pivniţă

Localnicii sunt nemulţumiţi pentru că autorităţile doar promit că vor găsi o soluţie. „Primarul a trecut pe la noi în urmă cu un an şi ne-a promis că ne racordează la sistemul de apă. Ne-am săturat de promisiunile lui. Probabil că va mai veni înainte de viitoarele alegeri, să ne promită iar“, a spus revoltat Ion Minghiraşi.

Primăria nu are bani

image

Ilie Boboc stă cu butoaiele pregătite pentru a aduna apa de ploaie


Autorităţile din comuna Argetoaia, de care aparţine satul Teascu din Deal, susţin că nu dispun de fonduri. „În urmă cu patru-cinci ani s-a investit suma de 80.000 de lei şi au fost introduse conducte pentru apă până la marginea satului Teascu din Deal. Conductele sunt prea vechi acum, unele au fost furate, aşa că trebuie înlocuite“, a explicat viceprimarul comunei Argetoaia, Ioan Popovici.

Potrivit acestuia, în anul 2007 a fost întocmit studiul de fezabilitate şi s-a stabilit că e nevoie de 200.000 de lei pentru a introduce apa potabilă în sat. Banii sunt necesari pentru a fora până la pânza freatică, aflată la 200 de metri adâncime. De atunci nu s-a mai făcut nimic, fiindcă primăria nu are bani. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite