Satu Mare, bun doar de turism de tranzit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la materializarea proiectelor din turism ale Consiliului Judeţean, judeţul este doar tranzitat de turiştii străini. Turiştii stau în Satu Mare doar cât să bea o cafea în drum spre Maramureş, sunt de părere specialiştii în turism.

elierii sătmăreni susţin că, în prezent, singurul tip de turism din judeţul Satu Mare este cel de tranzit, judeţul fiind în traseul turiştilor străini spre Maramureş şi Moldova. „Agenţiile de turism din ţară nici nu vor să audă de ofertele noastre. De altfel, nici nu prea avem ce să oferim. Eventual câteva zile în staţiunea Tăşnad, unde să facă baie în ştrand şi să stea la un hotel cu 80 de lei pe zi. De tratamente balneo-climaterice nici nu poate fi vorba deocamdată. Singurii turişti sunt cei care merg spre Maramureş, dar stau în Satu Mare cât să bea o cafea. Mai sunt cei care, pe cont propriu, vizitează zona Oaşului, dar sunt puţini”, spune  Călin Paşca, agent de turism al Accord BT.

Puţine obiective turistice?

Cei care profită de pe urma acestui tip de turism de tranzit sunt hotelierii, care le oferă cazare de câte o noapte grupurilor de turişti europeni. „Avem în jur de 80 de grupuri de turişti străini pe sezon, din mai până în septembrie, care se cazează în Satu Mare pentru câte o noapte. Este vorba, în mare parte de olandezi, austrieci şi nemţi, care în drum spre Săpânţa şi mai apoi mănăstirile din Moldova, se opresc în Satu Mare. Pentru o plimbare de după-amiaza, noi îi ghidăm spre obiectivele turistice din Satu Mare şi anume Turnul Pompierilor, dacă este deschis, Catedrala romano-catolică sau alte biserici”, afirmă Radu Nistor reprezentant al Hotelului Aurora.
Pe de altă parte, reprezentanţii Consiliul Judeţean declară că sunt obiective turistice în Satu Mare, însă operatorii din turism nu le promovează. „Ar fi foarte multe locuri de vizitat în Satu Mare. Vă dau doar câteva exemple, avem rezervaţii naturale, avem locuri de pelerinaj religios, dar şi cultural, sau în zona Beltiugului unde sunt cele peste 300 de pivniţe. Se pot face pachete turistice, însă agenţiile de turism au alte interese. Avem trei proiecte de anvergură, care, odată ce obţin finanţarea ne vor aduce beneficii importante pe plan turistic şi economic”, susţine Pataki Csaba, şeful Direcţiei de Dezvoltare Regională din cadrul Consiliului Judeţean.

Fonduri salvatoare

Proiectul „Parc balnear în regiunea Nord-Vest - localităţile Tăşnad, Beltiug şi Marghita” din iulie 2008, urmează a fi demarat din noiembrie anul acesta. Alte două proiecte turistice ale Consiliului Judeţean, „Trasee sătmărene” şi  „Festivalul Internaţional al Pălincii”, sunt în aşteptarea fondurilor structurale. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite