Satu Mare e considerat „Ţara pălincii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii spun că producătorii din zonă au cea mai bună pălincă din ţară, fapt care se datorează prunilor peneghei. Producţia din acest an a ajuns la 4 milioane de litri. Specialiştii susţin că este o producţie bună.

Satu Mare are cea mai bună pălincă din toată Transilvania. Specialiştii spun că populaţia de pruni care se găseşte pe teritoriul judeţului dă o aromă specifică pălincii. Ioan Cioltean, şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Satu Mare, susţine, fără falsă modestie, că Satu Mare se află în top în ceea ce priveşte calitatea băuturii alcoolice din fructe.
„Cea mai aromată pălincă este cea obţinută din prunele penegheie. Fără nicio modestie, spun că noi avem cea mai bună pălincă din toată zona Transilvaniei. Noi suntem ţara pălincii“, spune Ioan Cioltean. Calitatea pălincii se stabileşte, în primul rând, după compoziţie şi modul de păstrare.

Peste 200 de sortimente de pălincă

„Se pune problema să nu conţină alcool metilic. Cantitatea de fructe este importantă, iar instalaţia de macerare trebuie să fie pură, pentru că astfel ar putea prinde gustul cazanului de fier“, mai susţine Ioan Cioltean. În ceea ce priveşte caracteristicile zonelor din Transilvania, prunul peneghei domină zona Oaşului, aşa cum prunul roşier - văratec este des întâlnit în Sălaj.
„Noi am avut pălincă de Turţ şi de Oaş, înregistrate încă de pe vremea lui Ceauşescu. În momentul de faţă avem peste 200 de sortimente de pălincă, fiecare producător deţinând un atestat de produs tradiţional. Cu toate acestea, ei sunt nevoiţi să le îmbutelieze şi să iasă pe piaţă cu ele“, spune Cioltean.

Cel mai bun an - 2004

Ioan Cioltean spune că îşi aduce aminte şi acum de cel mai bun an din ultima perioadă, când producţia  a depăşit orice aşteptări. În 2004, oamenii din Oaş nu mai aveau ce să facă cu o aşa de mare cantitate de prune.
„2004 a fost un an nemaipomenit în zona Oaşului, când oamenii săpau gropi în pământ  pentru a îngropa prunele, din lipsă de loc. Anul 2009 este bun, din câte preconizăm, vom înregistra o producţie de 3-4 milioane de litri de pălincă“, spune specialistul.

Cine este specialistul Ioan Cioltean

Ioan Cioltean a absolvit Facultatea de Horticultură Bucureşti, unde a şi obţinut doctoratul. Este doctor în viticultură din 1998. Pe lângă cele 90 de articole din publicaţii de specialitate, Ioan Cioltean este autorul a două volume: „Ţuica şi rachiurile naturale“, publicat în 2002 şi „Fabricarea băuturilor alcoolice distilate din fructe“, publicat în 2008.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite