O mie de posturi pentru îngrijitori în Austria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anton Erber, membru al Parlamentului Austriei de Jos, a venit la Satu Mare ca să recruteze îngrijitori pentru vârstnicii din regiunea sa. Prima condiţie este cunoaşterea limbii germane. Cei care vor fi selectaţi vor primi 1.200 de euro net pe lună.

Anton Erber, deputat în Parlamentul landului austriac Niederösterreich (Austria de Jos), selectează 1.000 de persoane, vorbitoare de limba germană, dornice să lucreze în domeniul asistenţei sociale în zona pe care o reprezintă. În weekend, parlamentarul a venit pentru prima dată în România, fiind găzduit de Fundaţia Sătmăreană şi Transilvania de Nord de Cooperare Internaţională (FSTNCI) a Forumului Democrat German. Fundaţia este partenerul român prin care se va derula selecţionarea persoanelor dorite.

Nu se cere experienţă

Parlamentarul Erber spune că 40% din cele 1,8 milioane de locuitori ai landului pe care îl reprezintă au vârste de peste 60 de ani, iar în urma adoptării unei legi propuse de el însuşi, legislativul regional a aprobat ca jumătate din bugetul landului, de şapte milioane de euro, să fie alocat îngrijirii vârstnicilor.

Problema acestora e o prioritate pentru statul austriac, deoarece ei reprezintă un procent foarte mare din populaţie. Erber mai spune că 90% din persoanele vârstnice au nevoie de îngrijire la domiciliu, întrucât casele de bătrâni şi centrele pentru vârstnici sunt ocupate. În plus, un îngrijitor la domiciliu costă de patru ori mai puţin decât internarea unui bătrân în azil.

Recrutarea persoanelor pentru posturile de îngrijitori vârstnici se face la Satu Mare prin intermediul FSTNCI, care a încheiat un parteneriat cu deputatul Erber şi Fundaţia Stanglauer Homeservice - responsabilă pentru recrutările din România.

„În prima fază, 30 de persoane s-au întâlnit cu parlamentarul respectiv cu preşedintele fundaţiei austriace, Walter Stanglauer. Aceştia vor transmite Forumului formularele tipizate şi un model de CV ce vor fi distribuite în săptămânile următoare. Astfel, se vor putea înscrie atât cei care au participat la prima întâlnire, cât şi alte persoane care din diferite motive nu s-au putut prezenta", a explicat Iosif Holczli, preşedintele FSTNCI.

„Recrutăm persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 60 de ani pentru îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice. Nu căutăm neapărat persoane de etnie germană, dar este o condiţie ca acestea să fie vorbitoare de limba germană", a declarat deputatul Anton Erber. Candidaţii trebuie să fie constituiţi ca persoane fizice autorizate sau să deţină o întreprindere individuală şi să fie sănătoase psihic şi fizic.

Cei care se înscriu la preselecţie nu trebuie să aibă pregătire în domeniul social sau al sănătăţii şi nu se cere nici experienţă. Contractele vor fi semnate direct cu persoanele fizice autorizate sau juridice, iar cei angajaţi vor primi salarii de 1.200 de euro net, plus cazare şi masă în locuinţa persoanei pentru care vor lucra. După două luni, angajaţii se vor muta la alţi bătrâni sau vor reveni în ţară.

Interviuri telefonice

Printre primele persoane care s-au interesat de un job în Austria se numără şi Augusta ­Hajtajer din Satu Mare. Femeia are 58 de ani şi o experienţă de opt ani în străinătate.

„Am lucrat în Israel. Am fost angajată în mare parte ca menajeră şi şofer. Am revenit în ţară, însă aici nu mi-am mai găsit de lucru, iar statul nu mă ajută. Nu am nici soţ, nici copii. Sincer, nu văd altă posibilitate de a supravieţui decât plecând la muncă în străinătate", spune femeia.

Hajtajer spune că deocamdată nu vorbeşte foarte bine germana, însă a început deja de o vreme să studieze limba şi crede că va reuşi să asimileze repede cunoştinţele de bază. Cei care îşi depun formularele şi ­CV-urile tipizate şi  care îndeplinesc condiţiile pentru a fi recrutaţi vor fi intervievaţi şi telefonic, pentru ca austriecii să se asigure că românii se descurcă în limba germană. Candidaţii care corespund tuturor cerinţelor vor putea pleca la muncă în cel mult o lună.

"Nu căutăm neapărat persoane de etnie germană, dar este o condiţie ca acestea să fie vorbitoare de limba germană."
Anton Erber
deputat austriac

Cum se plăteşte în alte ţări

Potrivit site-ului netjobs.ro, în Italia îngrijitorii de bătrâni sunt plătiţi cu 600-800 de euro/lună, la care se adaugă cazare şi masă în locuinţele angajatorilor. În Germania, acelaşi tip de job cu condiţii similare se plăteşte cu 900-1.400 de euro/lună, iar în Grecia salariile sunt între 600 şi 1.000 de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite