Cum şi-au furat copiii în doar 60 de secunde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carolina Illes (21 de ani) şi Beniamin Tanţa (28 de ani), din Satu Mare, sunt cercetaţi pentru că au fugit cu propriii copii, care se aflau în grija unui asistent maternal.

Totul a durat un minut: mama a intrat în sediul Direcţiei pentru Protecţia Copilului, iar, în timp ce asistentul maternal completa actele de vizită, şi-a luat copiii şi a plecat cu ei. Conducerea instituţiei a demarat o anchetă internă pentru a stabili cine i-a scăpat din ochi pe cei doi, care anul trecut au mai avut o tentativă de „furt".

Carolina şi Beniamin au fost audiaţi, ieri, timp de mai multe ore de către judecătorii din Satu Mare. Procurorii au propus arestarea preventivă a tatălui, Beniamin Tanţa, pentru lipsire de libertate. Mama copiilor va fi cercetată în libertate pentru că este însărcinată. Ei riscă închisoarea de la 7 la 15 ani.

Cei doi copii, Ciprian (3 ani) şi Beniamin (4 ani), erau îngrijiţi, de aproximativ un an, de un asistent maternal, după ce autorităţile au decis că părinţii nu pot avea grijă de ei, întrucât locuiau într-o centrală dezafectată. Carolina şi Beniamin veneau însă o dată pe lună la sediul Direcţiei pentru Protecţia Copilului pentru a-şi vizita copiii. „Dacă nu luăm măsuri, ne putem trezi peste puţină vreme cu alte cazuri, poate şi de violenţă. Cei doi părinţi vor fi propuşi pentru decăderea din drepturi şi le vom interzice să-şi viziteze copiii", a declarat Adrian Marc, directorul DGASPC Satu Mare.

Cei doi părinţi spun că au recurs la acest gest disperat pentru că nu mai suportau să stea departe de copii. „Am locuit într-o casă, în Dorolţ. Pentru că nu aveam forme legale, ne-au dat afară. Aşa am ajuns să trăim într-o centrală. Însă, acum avem o locuinţă, stăm la mama mea în Peleş, amândoi lucrăm cu ziua şi câştigăm 80 lei pe zi. Mai bine mor decât să-mi ia copiii", a declarat Carolina Illes. Până la închiderea ediţiei judecătorii nu au stabilit dacă Beniamin Tanţa va fi arestat preventiv.

Angajaţi neglijenţi

În urma incidentului de miercuri, s-a deschis şi o anchetă internă pentru a se cerceta dacă angajaţii DGASPC pot fi acuzaţi de neglijenţă. Vor fi audiaţi şefa Serviciului de Asistenţă Maternală - Adina Maer,  asistenta copiilor - Rumelia Papp şi portarul instituţiei. Procedura cere ca întâlnirile dintre copii şi prinţii, de la sediul DGASPC, să fie supravehgeate de către asistenţii maternali, dacă situaţia o cere. Şi această situaţie o cerea, întrucât cei doi părinţi nu sunt la prima tentativă de a-şi „fura" copiii.

Anul trecut, în decembrie, a fost cheamată şi poliţia pentru a rezolva situaţia. „Am reuşit să-i blocăm şi am chemat şi organele de poliţie. De atunci ne tot ameninţă", a spus Adina Maer, şefa serviciului de Asistenţă maternală din cadrul DGASPC Satu Mare. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite