Sătmărenii preferă prăjiturile clasice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sătmărenii preferă prăjiturile clasice
Sătmărenii preferă prăjiturile clasice

Dulciurile cunoscute de ani întregi, doboşul, ruloul cu frişcă şi savarina, sunt cele mai cerute la cofetării. La fel de solicitate sunt şi torturile, care mai nou sunt decorate cu persoanaje cunoscute din lumea Disney.

Ofertele patiseriilor şi cofetăriilor din Satu Mare cuprind în mare parte reţete clasice, fără a mai îmbunătăţi meniul cu delicatese. Cu toate acestea, nu duc lipsă de clienţi, cei mai mulţi preferând să comande prăjituri şi torturi pentru zile de naştere şi pentru petreceri în familie.
Până acum doi-trei ani, numărul cofetăriilor era mare, întâlneai la fiecare colţ de stradă un local unde se puteai consuma o prăjitură. Cele câteva cofetării rămase pe piaţă se axează foarte mult pe comenzi, iar produsele expuse nu sunt multe la număr.
„Mi-ar plăcea să avem o cofetărie mare, cu o gamă largă de produse. Chiar dacă în Satu Mare nu există aşa ceva, ne mulţumim cu ce avem“, spune sătmăreanca Bianca Dănciuţ.

Prăjituri după reţete vechi

Binecunoscutul şumeghi sau ruloul cu frişcă se află în fiecare vitrină a cofetăriilor. Savarina, doboşul, reţete vechi de ani de zile sunt în continuare adorate de sătmăreni. „De fiecare dată când trec pe lângă o cofetărie nu mă pot abţine să nu îmi cumpăr ceva“, spune Otilia Indre (66 de ani) din Satu Mare care se afla la cofetăria Daniel pentru a-i comanda un tort fiului său. Aceasta îşi mai aduce aminte de prăjiturile care se făceau în urmă cu câţiva ani. „Işlerul este prăjitura mea preferată“, declară Otilia Indre.
Patiserii au observat că sătmărenii îndrăgesc reţetele clasice şi tocmai din aceste motive nu introduc pe piaţă alte sortimente.

Torturi animate

Dacă prăjiturile nu au foarte mare trecere, despre torturi nu se poate spune acelaşi lucru. La modă sunt torturile decorate cu animaţii. Kilogramul de tort costă 25 de lei.
„Am avut persoane care ne-au cerut să le pregătim tort în formă de păpuşă Barbie sau ursuleţ Panda. Persoanajele animate sunt foarte cerute la noi. De asemenea, am avut de făcut şi un tort care avea forma unui maşini Ferarri“, spune Eugenia Iuhas, vânzătoare la cofetăria Gyluai.
Comenzile se pot onora şi în câteva ore, însă la fel de bine se poate întâmplă să dureze câteva ore. „În funcţie de client şi de data la care vrea să-i fie gata tortul, ne apucăm de treabă“, a mai declarat Eugenia Iuhas.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite