Sătmărenii au găsit merele de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de persoane din judeţul Satu Mare culeg mere în Ungaria, unde câştigă în medie 15 euro pe zi. Numeroase persoane din satele de lângă graniţa cu Ungaria trec în fiecare dimineaţă în ţara vecină unde lucrează cu ziua, pe bani frumoşi.

Navetiştii transfrontalieri parcurg în fiecare dimineaţă aproximativ 15 kilometri cu bicicletele şi se opresc în prima localitate de după graniţă, Csengersima, unde sunt foarte mulţi producători de mere care au nevoie de forţă de muncă.

Toată lumea e mulţumită

Nivelul de trai în satele ungureşti de lângă graniţa cu România nu este foarte ridicat, iar majoritatea locuitorilor sunt de vârsta a treia. Aşa că românii sunt primiţi cu braţele deschise de către maghiari, care profită de orice persoană ce poate culege merele.

Pe de altă parte, şi românii sunt mulţumiţi, deoarece câştigă 3.500 de forinţi pe zi, adică aproape 15 euro. La douăzeci de zile muncite într-o lună se strâng cam 300 de euro.

O astfel de sumă nu se câştigă ca zilier în Satu Mare decât lucrând în construcţii, iar efortul depus nici nu se compară. „Bineînţeles că ne convine să muncim pentru 3.500 de forinţi. Fac asta de zece ani şi îmi merge bine. În fiecare dimineaţă plec în Ungaria, iar spre seară mă întorc”, ne-a declarat una dintre femeile care se ocupă cu culesul merelor.

Cunoştinţe vechi

Cei mai mulţi zilieri care trec graniţa sunt din satul Dara, comuna Dorolţ, situată la câţiva kilometri de punctul de trecere al frontierei. Îşi iau bicicletele şi se întâlnesc dimineaţa la benzinăria de lângă punct.

Se adună aproximativ 60 de persoane, care trec împreună în Ungaria. Alţii vin singuri, sau în grupuri de patru-cinci. Vameşii şi poliţiştii de frontieră români şi maghiari îi cunosc deja pe zilieri. Controlul buletinelor merge ca pe roate.

Nu durează mai mult de cinci minute şi coloana de biciclişti trece graniţa. „Ştiu că în fiecare dimineaţă trec în jur de 80 de persoane cu bicicletele. Ei ne-au declarat că merg la cules de mere în Ungaria.

 În fiecare sezon aşa se întâmplă. Numărul lor a scăzut însă considerabil. În urmă cu doi-trei ani, persoanele care treceau pe biciclete ajungeau la 200”, ne-a declarat comisarul-şef, Vasile Chişluca, şeful sectorului de poliţie de frontieră din Petea.

Micul trafic, marele profit

Mulţi navetişti pun şi un cartuş de ţigări în geantă, pe care îl vând în Ungaria. La întoarcere, cumpără mere direct de la producătorul la care lucrează şi le vând în ţară la preţuri mai ridicate. În aceste condiţii, suma câştigată zilnic se ridică la 25-30 de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite