Sătmărel, cartierul uitat al oraşului Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sătmărel, cartierul uitat al oraşului Satu Mare
Sătmărel, cartierul uitat al oraşului Satu Mare

Localnicii trăiesc ca la ţară, deşi plătesc impozite de oraş. Asfaltul, trotuarele, apa curentă şi canalizarea lipsesc cu desăvârşire din cea mai oropsită zonă a oraşului.

Când se urcă în autobuzul de pe linia 17, care leagă centrul vechi de Sătmărel, localnicii spun că „se întorc în sat”. Comună de sine stătătoare până în anii ’80, Sătmărelul a fost alipit administrativ de oraş numai în acte. Beneficiile transformării comunei în cartier nu se văd nici acum. Singura stradă pe care se întrezăresc - printre pietriş, gropi şi gâşte, uşoare urme de asfalt, este şoseaua care intră în cartier dinspre bulevardul Cloşca, reabilitată parţial în urmă cu doi ani. O farmacie, un dispensar şi două – trei magazinaşe cu pâine, mezeluri şi dulciuri sunt singurele care alimentează viaţa celor prea bătrâni pentru a face naveta în centru. Zona este ocolită de privaţi din cauza drumurilor înfiorătoare şi a lipsei apei şi canalizării.

Sătui de uitarea edililor, oamenii de pe câteva străzi au pus mână de la mână şi au aruncat nisip şi pietriş pe şosea, pentru a scăpa de noroiul de după ploi. „Drumul l-am făcut noi, am pus bani, om vedea cât a ţine şi ăsta”,  ne-a declarat Vasile Bob, unul dintre localnici.

Fecalele ajung în şanţuri

În Sătmărel, majoritatea caselor au toalete în curte. Vasile Bob apreciază că una dintre problemele cele mai grave ale zonei e că şanţurile nu au scurgere. Bătrânii din zonă sunt şi ei nemulţimuţi. „Măiculiţă, n-avem noi vreme să vorbim câte-ar fi de spus că nu-s”, povesteşte Iolanda Mara, o bătrână de 77 de anie, pe care am găsit-o îngândurată în poarta casei, pe strada principală, chiar la intrarea în cartier. „Când au fost în campanie, au promis că fac, da’ n-o făcut nimeni nimic, atâta că o pus piatră săptămâna trecută pe drum, că se strica şi căruţa pe el”, afirmă bătrâna.

Cu reţeaua de apă încă departe de cartier, în majoritatea caselor nu găseşti robinete. Bătrânii văd însă partea plină a paharului. „Apăi, noi avem atâta de la fântână câtă vrem, unii şi-o forat puţ să tragă apă, dar nouă ne e bună asta, ne-am obişnuit cu ea de-atâţia ani”, afirmă Iolanda.

Ce zice edilul

Ambulanţa intră cu greu în centrul cartierului, unde drumurile nu cunosc asflatul. „Când e neapărat, intră medicii cumva, dar toamna şi iarna e tare greu. O fost şi un bărbat că l-o dus cu tractorul până la ambulanţă că n-o putut intra maşina de noroi, dar asta de vreo doi ani”, îşi amintesc bătrânii din cartier. Primarul Iuliu Ilyes susţine că nu a uitat de Sătmărel „Acum ducem apa şi canalizarea până la Căminul Cultural, am terminat modernizarea şcolii şi urmează realizarea încălzirii la Casa de Cultură. Proiectul reabilitării drumului există şi el, dar nu ne-am mai permis sa-l finalizăm, pentru că ne-au tăiat două milioane de euro din creditul pentru drumurile municipale”, a declarat primarul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite