Sassu versus Culcer, episodul II la TVR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefa ştirilor îi cere preşedintelui TVR să dea OK-ul pentru partea a doua din "Şpaga". Directorul Direcţiei Ştiri din cadrul TVR, Rodica Culcer, a transmis vineri, preşedintelui-director

Şefa ştirilor îi cere preşedintelui TVR să dea OK-ul pentru partea a doua din "Şpaga".

Directorul Direcţiei Ştiri din cadrul TVR, Rodica Culcer, a transmis vineri, preşedintelui-director general al SRTv, Alexandru Sassu, un document prin care îi solicită "permisiunea" de a difuza partea a doua a înregistrărilor din cazul Remeş în Jurnalul de la ora 19.00, informează Mediafax.

În documentul transmis lui Alexandru Sassu, Culcer îi cere preşedintelui-director general al televiziunii publice "să revină asupra punctului său de vedere, prin care difuzarea, de către TVR, a imaginilor cu Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan a fost considerată neoportună".

Rodica Culcer îşi argumentează cererea prin rezultatele votului de pe site-ul TVR, care arată că, până la ora 12.55, 93,2% din utilizatori consideră că televiziunea ar trebui să difuzeze şi restul imaginilor. Până la acea oră votaseră aproximativ 3.500 de persoane. Miercuri seară, TVR difuzase, în Jurnalul de la ora 19.00, imagini de la o întâlnire a lui Decebal Traian Remeş cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan, în care acesta din urmă îi dă un plic lui Remeş, precum şi înregistrări audio referitoare la licitaţii.

TVR urma să difuzeze joi seara o nouă înregistrare în acest caz. TVR a anunţat însă, joi, în jurnalul de la ora 19.00, că nu va mai difuza partea a doua a materialului referitor la cazul Remeş, ca urmare a unei scrisori primite de la preşedintele-director general al televiziunii publice, Alexandru Sassu.

Alexandru Sassu, preşedintele-director general al SRTv, a spus joi că difuzarea unor imagini care elimină prezumţia de nevinovăţie a lui Traian Decebal Remeş şi a lui Ioan Avram Mureşan, nu a reprezentat un "demers jurnalistic corect".

A insistat ca nu ne interzice sa le difuzam

Adevărul: Miercuri, când Jurnalul a difuzat prima parte a materialului "Şpaga", l-aţi informat pe preşedintele Alexandru Sassu despre conţinutul acestor imagini?
Rodica Culcer: Nu. Nu am obligaţia să-l informez.

- Imediat după difuzarea materialului, care au fost primele trei telefoane pe care le-aţi primit?
- Nu ţin minte exact ordinea, dar nu am primit decât telefoane şi sms-uri de felicitări.

- Domnul Alexandru Sassu v-a comunicat direct nemulţumirea sa, prin telefon, sau v-a convocat în biroul dânsului?

- Nu mi-a comunicat direct niciun fel de nemulţumire. Dimpotrivă, cu trei minute înainte de Jurnal, m-a sunat să-mi spună că ştie că vom difuza nişte imagini şi că îşi dă seama că ele trebuie difuzate, dar să fim atenţi la comentariu.

A insistat că nu ne interzice să le difuzăm. După Jurnal a venit în Corpul Ştiri din sediul TVR, să-l salute pe ministrul Chiuariu (invitat la emisiunea "Faţă-n faţă") şi mi-a spus că niciun jurnalist nu ar fi putut să nu difuzeze aceste imagini, pentru că reprezintă o ştire. Era foarte relaxat şi prietenos şi a insistat că el nu le-a interzis.

- V-a fost teamă să încălcaţi interdicţia dlui Sassu de difuzare a celui de-al doilea episod?

- Am considerat că dl. Sassu trebuie să-şi asume public consecinţele documentelor pe care le semnează. Până la urmă, el este conducătorul instituţiei. În acelaşi timp, am dorit să-i protejez pe colegii mei din redacţie de o nouă serie de represalii, suplimentară celei care a fost anunţată deja.

- Vă gândiţi să demisionaţi în urma intervenţiei dlui Sassu? Dacă dânsul vă va cere acest lucru, veţi demisiona?
- Nu. Nu. De ce? (Petre Barbu)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite