Şase cazuri operate în străinătate în doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şase cazuri operate în străinătate în doi ani
Şase cazuri operate în străinătate în doi ani

Puţini sunt maramureşenii care au beneficiat de intervenţii chirurgicale subvenţionate peste hotare. Majoritatea solicitanţilor sunt copii sau tineri sub 23 de ani, diagnosticaţi cu boli  extrem de grave.

Pentru şase maramureşeni, faptul că România este membră a Uniunii Europene înseamnă, la propriu, şansa la o nouă viaţă. Din cauza afecţiunilor extrem de rare de care suferă, aceştia nu au putut să beneficieze de tratament în România şi nici nu şi-au putut permite să-şi plătească singuri intervenţiile în străinătate.
Formularele de tip „E” sunt documente eliberate de către Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate (CAS), pe raza căruia îşi au domiciliul solicitanţii, prin care li se conferă dreptul de a beneficia de tratament gratuit în majoritatea ţărilor europene cu care România a semnat contracte de colaborare.

Solicitări pentru copii

Unul dintre copiii care a beneficiat de tratament în străinătate este Remus R. Are doar nouă ani şi s-a născut cu o malformaţie congenitală severă care are ca şi consecinţă accidentele vasculare repetate. A beneficiat de două intervenţii chirurgicale la o clinică din Germania. Mai are nevoie de încă una pentru ca să poată duce o viaţă „normală”, iar părinţii speră să obţină şi un al treilea formular de tratament în străinătate. 
Paul Cristian G. este un  alt băieţel, de numai opt ani, care s-a născut cu „Boala Ollier”, o boală extrem de rară. Aceasta se caracterizează prin dezvoltarea unui cartilagiu într-o tumoră numit encondrom, care poate să apară la nivelul mâinilor, femurului, tibiei şi humerusului, iar cauzele sunt necunoscute. Paul are nevoie de o intervenţie urgentă la o clinică din Austria, numai că respectiva unitate spitalicească nu are contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Deşi familia lui Paul o obţinut formularul E112, cu cei 23.000 de euro necesari pentru tratament, nu-l poate folosi şi a renunţat la el. „Vom pleca în Italia, tocmai în Bologna şi vom fi nevoiţi să facem demersurile pentru a obţine un alt formular”, a declarat tatăl lui Paul. În doi ani, CAS Maramureş a eliberat 13 formulare de tip E 112, pentru şase pacienţi. Totodată, s-au înaintat către CNAS deconturi de 220.436,27 de lei, contravaloarea facturilor care au fost aduse de pacienţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite