Sârbii au ieşit în stradă: "Partidul Democrat, este timpul să pleci! Ne este foame!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de sârbi au protestat sâmbătă, la Belgrad, la iniţiativa partidului de opoziţie, cerând organizarea de alegeri legislative anticipate, relatează agenţiile de presă internaţionale.

Marşul a fost organizat de Tomislav Nikolic, liderul PartiduluI Progresist Sârb (SNS), cea mai influentă formaţiune de opoziţie care este prezentată în sondaje ca fiind un puternic oponent al Partidului Democrat aflat la putere. Partidul lui Nikolic cere alegeri anticipate, salarii mai mari şi combaterea corupţiei.

Protestatarii, dintre care unii au venit cu autobuze din oraşe din întreaga Serbia, s-au adunat în faţa Parlamentului naţional, purtând bannere pe care era scris: "Partidul Democrat, este timpul să pleci" şi "Ne este foame".

Conform estimărilor forţelor de ordine, citate de Reuters, circa 70.000 de persoane au luat parte la marş.

Poliţia a închis circulaţia în mai multe zone din centrul Belgradului pentru a permite desfăşurarea marşului. Aproximativ 10.000 de poliţişti au fost desfăşuraţi în faţa Parlamentului pentru a preveni eventuale violenţe, aşa cum s-a întâmplat la protestele similare din trecut ale susţinătorilor naţionalişti,  relatează AP.

O coaliţie proeuropeană guvernează Serbia din 2008, însă dificultăţile economice persistente şi progresul lent pe calea aderării la UE au declanşat un val de nemulţumiri.

"Sărăcia este cea care ne-a adus aici", a declarat Andjelka Gvero, în vârstă de 53 de ani, citată de AFP. "Vrem schimbări, alegeri. Vrem ca lucrurile să meargă mai bine pentru noi. Corupţia şi jaful sunt pe cale să ne ucidă", a adăugat ea.

"Suntem pentru o Uniune Europeană şi pentru integrarea în Europa, dar vrem să intrăm cu demnitate şi nu săraci şi fără Kosovo", susţine Momcilo Zubici, un tehnician şomer, în vârstă de aproximativ 40 de ani.

Profesorii din majoritatea şcolilor au intrat în grevă luna trecută, iar un sindicat independent al poliţiştilor li s-a alăturat săptămâna trecută, în timp ce doctorii, asistentele şi farmaciştii au spus că ar putea intra la rândul lor în grevă. Guvernul a respins până în prezent solicitările protestatarilor de majorare a salariilor, spunând că o astfel de măsură ar împovăra bugetul.

Următoarele alegeri legislative sunt prevăzute pentru primăvara lui 2012.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite