Sârbii îşi urează "Sretan Bozic!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După Liturghia de dimineaţă din cele trei biserici sârbeşti din Timişoara credincioşii au luat masa de prânz în familie.

Pentru slavii din Banat, astăzi este prima zi de Crăciun. Dintre bucatele care au fost puse pe masă nu putea lipsi tradiţionala „cesniţa” - o plăcintă cu foi fragede şi nucă, în care se ascunde o monedă. Se spune că cel care nimereşte bucata cu banul, va avea parte de un an plin de bucurii. De la ora 19.00, la Catedrala Ortodoxă Sârbă din Piaţa Unirii, va avea loc concertul tradiţional de Crăciun susţinut de Corul bisericii.

În ziua a doua de Crăciun se fac vizitele şi începe pregătirea pentru Revelionul după calendarul vechi. Fiecare casă de pravoslavnici este presărată în aceste zile cu crenguţe de stejar, care semnifică puterea şi tăria cu care va fi întâmpinat Anul Nou, şi paie, care simbolizează locul unde s-a născut Pruncul Isus. Acestea nu vor fi măturate timp de trei zile. În Banat sunt aproximativ 40.000 de credincioşi de rit vechi, dintre care 30 de mii sunt sârbi.

Statistică
În Banat sunt aproximativ 40.000 de credincioşi de rit vechi

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite