VIDEO Sărbători între două avioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe Aeroportul Băneasa, sute de pasageri au avut de aşteptat şi cinci ore
Pe Aeroportul Băneasa, sute de pasageri au avut de aşteptat şi cinci ore

Viscolul urmat de aglomeraţia specifică Sărbătorilor a dat peste cap traficul aerian în Europa. Mii de europeni şi-au petrecut noaptea în paturi de campanie instalate direct în terminalele aeroporturilor. Sute de români au avut aceeaşi soartă. 

Sărbătorile de iarnă s-au transformat în coşmar pentru zeci de mii de europeni. Plecaţi spre alte ţări sau alte localităţi, mulţi au rămas blocaţi pe străzi, în trenuri, dar mai ales în aeroporturi, sute de curse fiind anulate sau în cel mai bun caz având întârzieri uriaşe.

În cursul zilei de marţi, din pricina căderilor masive de zăpadă din toată Europa, au fost închise trei aeroporturi din Germania (din Frankfurt, Dusseldorf şi Dresda), două din Marea Britanie - Luton şi Gatwick. În Franţa, autorităţile ce gestionează aeroporturile Charles de Gaulleşi Orly au cerut companiilor aeriene să-şi anuleze o treime dintre curse.

De asemenea, la Milano, timp de câteva ore, au fost închise Linate şi Malpensa. La fel, în Belgia, aeroporturile din Brussels, Liege şi Charleroi au fost paralizate timp de câteva ore. Întârzieri mari au existat şi la cursele de pe Heathrow, la Londra (marţi au fost anulate 51 de zboruri către diferite destinaţii europene), dar şi la cele de pe aeroportul din Sofia (Bulgaria).

Prognoză pesimistă

În Frankfurt, 5.000 de pasageri ale căror zboruri fuseseră anulate au fost cazaţi în hoteluri de autorităţile aeroportuare, în timp ce 1.500 au avut o soartă mai puţin fericită: au fost nevoiţi să-şi petreacă noaptea în paturi de campanie instalate direct în terminalele aeroporturilor. Circa 400 au avut aceeaşi soartă în Aeroportul Schiphol, din Amsterdam.

Ieri, avioanele decolau, chiar dacă întârziate, de pe aceste aeroporturi (mai puţin cel din Dresda, care a rămas închis), dar exista oricând pericolul ca ele să se închidă din nou: buletinele meteorologice pentru Vestul Europei avertizau că vor urma ninsori abundente.

Şi nu doar vremea rea a stricat planurile de vacanţă ale europenilor: câteva mii de europeni au rămas blocaţi în aeroporturile din Spania şi America Latină, ieri, după ce compania Air Comet a anunţat că a dat faliment şi că i s-a retras licenţa de zbor.

VIDEO 2

Sute de români blocaţi pe aerogările italiene

Cel mai mult au avut de suferit românii aflaţi pe aeroporturile din Italia, unde au stat blocaţi mai bine de 24 de ore. Alţii, mai ghinionişti, au pierdut şi 48 de ore. În plus, aceştia n-au primit nicio informaţie legată de cursele care trebuiau să-i aducă în România.

Pe aeroportul din Bergamo, lângă Milano, 130 de români au pierdut o zi pe băncile din sala de aşteptare, după ce cursa către Bucureşti a fost anulată din cauza viscolului. La fel au păţit şi pasagerii cursei Londra - Bacău. Într-un final, compania Blue Air a trimis două aeronave care au preluat pasagerii de pe cele două aeroporturi şi i-a adus în România.

"Deşi era mai uşor să anulăm cursele definitiv, să dăm banii înapoi şi să ne continuăm activitatea, am considerat că, venind Crăciunul, oamenii trebuie să ajungă acasă", a spus Oana Roman, purtător de cuvânt al companiei aeriene.

Alţi 150 de români au rămas blocaţi de marţi dimineaţă pe aeroportul din Napoli. Zborul către România a fost anulat de mai multe ori, iar ieri seară încă nu ştiau când vor ajunge acasă. Ieri, în zori, pasagerii au decolat, însă aeronava s-a întors din drum după numai 30 de minute.

De asemenea, cursa Verona - Bucureşti a fost anulată din cauza condiţiilor meteo. Compania aeriană a returnat banii pe bilete şi a lăsat zeci de pasageri români să se descurce pe cont propriu.

VIDEO 3

Întârziere de două zile

Sorin Dinu, de 31 de ani, este unul dintre românii care au avut de pătimit pe aeroporturile italiene. El a călătorit în interes de serviciu în Italia, la Milano. Urma să sosească în România în noaptea de luni, cu un zbor Alitalia, dar a ajuns abia aseară, cu două zile mai târziu.

„Luni la prânz, vremea a început să se înrăutăţească. Am plecat spre Aeroportul Linate în jurul orei 15.30 şi am ajuns la ora 20.00. Am parcurs 30 de kilometri, pe autostradă, în patru ore şi jumătate, pentru că ningea foarte tare şi circulaţia era blocată total", povesteşte acesta.

Din cauza vremii, luni seară, toate zborurile companiei Alitalia au fost anulate. „La ghişeul de informaţii erau sute de persoane. După ce am stat la rând încă două ore, ni s-a spus că primul zbor pentru care ni se pot oferi bilete spre România e abia la 25 decembrie. Compania Alitalia nu ne-a asigurat nimic din ceea ce ar fi trebuit: apă, mâncare sau cazare la un hotel", adaugă aceasta.

Timp pierdut, pagubă de sute de euro

Aventura a continuat a doua zi, când Sorin Dinu a cumpărat bilete de la o altă companie aeriană, pentru a ajunge în România înainte de Crăciun. „După câteva sute de euro cheltuite pe bilete de avion, hotel şi taxi, am ajuns marţi la celălalt aeroport din Milano, Malpensa. Urma să decolăm la 20.30, însă, din cauza ninsorii, avionul a plecat pe la miezul-nopţii.

Din această cauză am pierdut legătura din Budapesta, deoarece zborul era cu escală. Cei de la compania Malev ne-au asigurat, însă, hotelul şi transportul", declară Sorin Dinu.

Recomandările Comisiei Europene

Comisia Europeană (CE) a făcut câteva recomandări pentru călătorii sigure şi fără probleme de Crăciun în statele Uniunii. "Dacă zborul dumneavoastră este anulat fără să fiţi informat în prealabil sau are o întârziere mai mare de cinci ore, solicitaţi rambursarea preţului biletului sau un zbor pe o rută alternativă. De asemenea, aveţi dreptul la o despăgubire de până la 1.223 de euro în cazul în care bagajele sunt pierdute sau deteriorate.

Ninsoarea din Paris a blocat Băneasa

Ninsoarea din Paris şi ceaţa din Londra au blocat Aeroportul Băneasa. Câteva sute de oameni au făcut ieri, din micuţa aerogară a Bucureştiului, un fel de sală de aşteptare tip Gara de Nord. Omul de afaceri în costum cu ştaif şi cu geantă diplomat şi moşul în cojoc, cu paporniţa la subsuoară, s-au înghesuit la panoul de aterizări şi decolări. Şi la unele, şi la altele, întârzieri cu orele.

Aşa au rămas vreo 400 de pasageri care au avut „ghinion de bilet cu viscol". „Eu nu mai înţeleg nimic. S-a anunţat că e vifor în vest, că ninge şi că-s pistele blocate. Dar, acum zece minute a decolat ăla de Viena", se scarpină în cap un bătrân.

Omul nu ştie cum se face că tocmai cursa lui, aia de Larnaca, are cinci ore întârziere: „O fi nins şi prin Cipru? Femeia de la informaţii n-a vrut să-mi zică de ce nu plec la ora stabilită. A zis că avionul are cinci ore întârziere şi gata. Nicio explicaţie".

Mulţimea care aşteaptă în aerogară să plece pe la neamuri sau în excursii, de Crăciun şi Anul Nou, e spartă de o coadă de nervoşi. E rândul celor care au întrebări pentru Biroul Informaţii. E ca la coadă, la carne, pe vremea lui Ceauşescu: oamenii aşteaptă, ajung cu speranţe la ghişeu şi pleacă de acolo frământând înjurături în buze. După ghişeu e sărbătoare: conducerea aeroportului participă la sărbătoarea bradului de Crăciun pentru copiii angajaţilor.

Ion Ghiţă, comandantul adjunct al Aeroportului Băneasa, spune că la Bucureşti totul e în ordine: „Pista e neagră. Se poate ateriza şi decola fără probleme. Pe alte aeroporturi e rău, iar companiile nu şi-au putut returna avioanele de acolo".

Deşi reglementările aviatice arată că trebuie să existe aeronave de rezervă, multe dintre companiile care operează pe Băneasa şi-au transformat avioanele într-un fel de RATA. Fac legătura non-stop cu un anumit aeroport, iar în momentul în care vremea a blocat aeronava la sol, în Bucureşti, aeroportul s-a aglomerat.

„Oricum, aşa e de fiecare Crăciun şi An Nou. Ba parcă anul ăsta e mai bine", spune comandantul Ion Ghiţă. Raul Pietraru

Nordul şi sudul Europei, cele mai afectate

Rafalele de vânt violente, ploile puternice, zăpada şi poleiul au perturbat serios transporturile în nordul şi sudul Europei. În aceste zone, din cauza vremii, au avut loc mai multe accidente mortale.

Turiştii blochează din nou traficul

Spre Buşteni, Sinaia, Comarnic şi Azuga se circula greu de ieri. Câţiva agenţi de la Poliţia Rutieră au ieşit în stradă pentru a fluidiza nebunia din trafic. Dar ieri a fost de-abia începutul, spun atât poliţiştii, cât şi şoferii.

„Pe Valea Prahovei sunt aşteptaţi de Crăciun aproximativ 35.000 de mii de turişti pe zi. Astăzi, ne aşteptăm ca traficul să se desfăşoare cu dificultate între orele 11.00 şi 19.00", a precizat comisarul-şef Ştefan Crivăţ, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Prahova.

Vineri, în ziua de Crăciun, vor urca la munte mai puţine maşini decât cu o zi în urmă, însă poliţiştii se aşteaptă la noi probleme în trafic la 26 şi 27 decembrie, atât pe sensul de mers spre Valea Prahovei, cât şi spre Bucureşti.

30.000 de turişti vor sosi în aceste zile şi în staţiunile de munte din apropierea Braşovului. Pentru că aglomeraţia se va vedea în primul rând pe şosele, numărul echipajelor de poliţie a fost dublat în întreaga zonă.

Poliţiştii vor supraveghea în primul rând drumurile naţionale care duc spre staţiunile de munte, Braşov- Predeal (DN1), Braşov-Bran (DN73) şi Braşov-Târgu Secuiesc (DN11). Zilnic, aproape 30 de echipaje ale poliţiei vor avea sarcina de a fluidiza traficul, în zonele cu probleme. Aglomeraţie se anunţă şi pe drumul care leagă oraşul de Poiana Braşov. Dacă pe această porţiune se vor semnala blocaje, circulaţia va fi temporar întreruptă.

Bară la bară spre staţiunile Moldovei

Drumurile care duc spre Vatra Dornei şi spre Câmpulung Moldovenesc, în special DN17, s-au aglomerat ieri foarte mult de turişti, astfel că şoferii au mers bară la bară. „Numărul mare de şoferi se datorează celor întorşi acum din străinătate care merg să-şi petreacă Sărbătorile în staţiuni, dar şi a celor din judeţ. Nu sunt drumuri închise, dar se circulă greu deoarece este aglomerat", a declarat Gabriel Panţîru, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Suceava.

În judeţul Neamţ, deşi a nins mult, drumul către staţiunile Durău sau Ceahlău nu este blocat, în schimb se circulă în condiţii de iarnă. „Nu sunt blocaje în trafic şi toate drumurile de acces către staţiuni sunt practicabile. În schimb se circulă cu viteză redusă, în condiţii de iarnă", a declarat inspector Constantin Iirina, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Neamţ.

Cluj: 500 de poliţişti rutieri pe străzi de Crăciun

Potrivit Ginei Pop, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj, a precizat că ieri nu s-au înregistrat probleme pe drumurile care duc spre staţiunile montante Băişoara sau Mărişel.

Ea a precizat că joi, cel mai probabil, se va înregistra o creştere a afluenţei de maşini pe aceste direcţii, însă poliţiştii sunt în gardă. Circa 500 de lucrători ai Poliţiei îşi vor desfăşura mâine activitatea la nivelul judeţului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite