Sărbători fericite cu bani de la amanet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a-şi permite brad de Crăciun şi cadouri, mulţi oameni au renunţat la diferite obiecte personale.

Pentru a face rost de mici sume de bani care să îi ajute să treacă de perioada sărbătorilor, ieşenii au găsit ca soluţie casele de amanet.
Micile afaceri de cartier au înflorit înaintea Crăciunului, când zeci de persoane au renunţat la diverse obiecte. Fie că şi-au amanetat bijuteriile din aur, calculatoarele sau telefoanele, unii ieşeni sunt de părere că a meritat pentru a petrece sărbătorile.
„Am rămas fără serviciu chiar înainte de sărbători şi nu aveam bani să le cumpăr nimic copiilor. Nu puteam să îi las fără cadourile de la Moş Crăciun, aşa că am renunţat la un inel şi la verighetă”, a spus Mihaela I., ieşeancă. Pentru bunurile amanetate aceasta a primit 70 lei. Alţii nu au renunţat la bijuterii, ci la electrocasnice. Astfel, la o casă de amanet din cartierul Tudor Vladimirescu erau depozitate două maşini de  spălat. Casele de amanet din preajma campusurilor universitare au avut şi ele de câştigat de pe urma studenţilor. Înainte de a pleca acasă, tinerii au amanetat şi ei câteva bunuri pentru a avea bani de cămin, de vacanţă sau chiar de drum. De obicei aceştia renunţă pentru o perioadă la inele, brăţări, telefoane mobile care nu prea mai sunt la modă, aparate foto, dar şi la televizoare şi calculatoare.
„Eu mi-am lăsat laptop-ul pentru că îmi mai trebuiau bani să plătesc căminul şi să merg cu prietenii de Revelion la munte. L-am cumpărat cu 1.500 lei, dar am luat de la amanet doar 350 lei”, a spus Ştefan M., un student în anul IV la Facultatea de Construcţii de Maşini. Acesta a preferat să ia o sumă mai mică pentru a putea să îi dea mai uşor înapoi. „Am făcut contractul pe 15 zile şi, pentru a-mi recupera laptop-ul, va trebui să plătesc 452 lei”, a mai precizat studentul.
Administratorii caselor de amanet spun că majoritate clienţilor sunt şomeri, salariaţi cu venituri mici şi studenţi din anii I şi II.
„În preajma sărbătorilor numărul celor care vin să amaneteze bunuri creşte faţă de alte perioade ale anului. De la studenţi primim telefoane mai multe ca de obicei, pentru care le oferim între 50 şi 100 lei”, a precizat angajatul unei case de amanet din Tudor Vladimirescu. De regulă, în luna ianuarie majoritatea persoanelor vin să-şi recupereze bunurile lăsate înainte de sărbători. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite