Sărbătoarea cartofului, la Râşca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâine, plantele erbacee din familia solanaceelor îşi expun tuberculii plini de amidon la un eveniment dedicat lor Prima duminică din luna octombrie găzduieşte unul dintre cele mai

Mâine, plantele erbacee din familia solanaceelor îşi expun tuberculii plini de amidon la un eveniment dedicat lor

Prima duminică din luna octombrie găzduieşte unul dintre cele mai îndrăgite evenimente din ţară, Festivalul Cartofului, care se ţine în comuna Râşca, judeţul Cluj.

Cartoful este un adevărat simbol pentru această zonă din munţii Apuseni. Localnicii obişnuiesc să îl cultive atât pentru consumul propriu, cât şi pentru a-l comercializa în pieţele din împrejurimi.

Cum toamna a bătut deja la uşă şi este un moment propice pentru aprovizionarea de iarnă, cultivatorii au scos la iveală cele mai frumoase exemplare, în cadrul unei sărbători numite Festivalul Cartofului. Evenimentul a avut loc pentru prima oară anul trecut, şi de atunci localnicii s-au gândit să facă din acesta un festival care să se ţină an de an, în prima duminică a fiecărui început de octombrie.

Guiness Book-ul erbaceu

Doritorii sunt invitaţi la o sărbătoare câmpenească, de la care nu vor lipsi muzica şi voia bună. Conform unei statistici, în acest an, cultivatorii din Râşca au produs peste 20.000 de tone de cartofi, un adevărat record pentru locuitorii zonei.

Mâine, în cadrul unei expoziţii a celor mai frumoşi tuberculi, se va stabili un alt record, cel de greutate al unui singur exemplar.

Până la această oră, cel mai greu cartof cultivat în Râşca face parte din soiul Sante, şi are 1,670 kg. În competiţie vor participa şi soiurile Desire, Laura, Condor, Roxy sau Super. Din programul festivalului nu va lipsi o expoziţie gastronomică, unde va fi lansată reţeta "tocăniţă a la Râşca".

Pe lângă parada plantelor erbacee, la sărbătoare vor avea loc reprezentaţii ale ansamblurilor folclorice din zonă, un concurs de costume populare şi un foc de artificii la orele serii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite