Sărbătoarea Floriilor a umplut bisericile ortodoxe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Credincioşii au venit în număr mare la slujbă, înainte de Săptămâna Patimilor 

Catedrala Episcopală, bisericile din centrul oraşului şi catedralele din Ostroveni şi Nord au fost astăzi neîncăpătoare, de la primele ore ale dimineţii. Cu mic, cu mare, râmnicenii au mers la biserică la slujba de Florii.

„Sărbătorim intrarea Domnului nostru Iisus Hristos, în Ierusalim. Am venit cu ramuri de salcie care vor fi stropite cu agheasmă de preot şi se vor citi rugăciuni cu lumânări aprinse. După slujbă o să luăm salcie, pentru că ea reprezintă biruinţa asupra vieţii“, spune Lidia Şitoiu, o enoriaşă care a participat la slujba de la Episcopie.

Tot ea povesteşte că, de sărbătorile mari, preferă să vină la slujbele de la Episcopie pentru că sunt mai frumoase. Tradiţia spune că aşa cum e vremea astăzi, la fel va şi în ziua de Paşte, iar celor care se împărtăşeşte în această zi li se îndeplinesc toate dorinţele.

„Salcia îmi dă putere“

O altă râmniceancă, Carmina Boncan, spune că ramurile de salcie sfinţite o feresc de toate bolile. „În fiecare an vin la biserică, în această zi. Iau ramuri de salcie sfinţită şi pentru mine, şi pentru copii. Acasă le fac colac şi le aşez la icoană, unde le las până la Floriile viitoare, când le schimb cu altele. Salcia îmi dă putere să trec peste toate necazurile din timpul anului şi mă fereşte de boli“, menţionează femeia.

Alţi enoriaşi susţin că, pe lângă sărbătoarea religioasă, această zi reprezintă şi renaşterea naturii. „Denumirea sărbătorii vine de la flori şi, conform tradiţiei, înseamnă că de azi a renăscut natura. De azi, se scot la aer hainele şi începe curăţenia de Paşti“, afirmă Silvia Ciupe.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite