Sărbătoare culinară la Pleşcoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de oameni s-au adunat, ieri, la pensiunea Casa Matei, curioşi să afle secretul preparării faimoşilor cârnaţi. Adevăraţii cârnaţi de Pleşcoi nu sunt cei care se găsesc în supermarketuri, ci în zona Berca-Pleşcoi-Săpoca, susţin producătorii de preparate tradiţionale.

La prima ediţie a Festivalului dedicat celebrilor cârnaţi de Pleşcoi organizat, ieri, de proprietarii pensiunilor de pe Valea Buzăului şi de ANTREC, producătorii au dezvăluit câteva dintre secretele gustoşilor cârnaţi. “Se fac din carne de oaie, iar cei uscaţi, cu puţină carne de vită.

Se lasă la macerat cam şase zile, după care se afumă cu lemn de fag şi rumeguş”, a spus Traian Papuc, producător de cârnaţi de Pleşcoi. În semn de respect pentru mărcile tradiţionale, producătorii şi proprietarii de pensiuni din zonă au alcătuit un lanţ din cârnaţi lung de 80 de metri.

Participanţii au putut urmări pas cu pas procesul de preparare a bunătăţilor, dar nu au aflat prea multe despre ingredientele care îi fac atât de speciali, aşa că s-au îngrămădit să guste delicatesele puse la gătar. ”Sunt iuţi, foarte buni, mult mai buni decât cei pe care îi găsim în Bucureşti”, a spus unul dintre turişti.

Gurmanzii au avut parte şi de un concurs de mâncat, contra cronometru,  cârnaţi foarte picanţi.

Târg cu flori de toamnă

Dacă ieri buzoienii s-au putut delecta doar cu produse de carmangerie, brăilenii mai au încă timp să viziteze Grădina Publică unde s-a deschis a patra ediţie a târgului “Flori de toamnă”. Localnicii au putut cumpăra la preţuri promoţionale flori şi aranjamente florale şi au putut participa la vernisajul unei expoziţii de pictură, iar copiii au fost invitaţi să deseneze, să recite poezii şi să participe la un concurs de fotografie, premiile urmând să fie înmânate astăzi la prânz.

Focul lui Sumedru, la Moeciu

La Braşov, în zona agroturistică Bran-Moeciu, a avut loc, ieri seară, un vechi ceremonial de toamnă - „Focul lui Sumedru” - care simbolizează înnoirea timpului calendaristic şi alungarea spiritelor rele. Conform tradiţiei, ceremonialul are loc în ajunul Sfântului Dumitru, când se aprind mai multe focuri, în jurul cărora flăcăii şi fetele încing hora, iar copiii primesc dulciuri.

Pe Valea Prahovei, un alt motiv de sărbătoare:  Primăria din Buşteni a aniversat un centenar de la înfiinţare. S-au organizat concerte, iar petrecerea s-a încheiat cu un bal şi un spectacol de artificii.

image

Cârnaţii se lasă la macerat cam şase zile, după care se afumă cu lemn de fag şi rumeguş

image


Traian Papuc
producător de cârnaţi

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite