Sărbătoare la castel cu lăutari de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mare, la km 30, din şoseaua naţională, la baza dealului de pe partea dreaptă, se văd turnurile castelului din Bonţida.Odinioară cel mai renumit castel din Europa de Est, azi aproape în ruine,

Mare, la km 30, din şoseaua naţională, la baza dealului de pe partea dreaptă, se văd turnurile castelului din Bonţida.
Odinioară cel mai renumit castel din Europa de Est, azi aproape în ruine, va fi din nou însufleţit de artişti şi vizitatori. Programul oferit de fundaţia Transilvania Trust, concesionarul castelului, la cea de-a cincea ediţie a Zilelor Bonţidene, este extrem de generos. O expoziţie cu fotografii inedite din istoria imobilului, demonstraţie de călărie, muzică simfonică (Filarmonica Transilvania), populară, jazz, pop, concurs gastronomic, teatru, târg antichităţi, târgul meşterilor populari, demonstraţii meşteşuguri, pictură pe mobilă ţărănească, lansarea cărţii "Portret de politician, Banffy Miklos", ultimul proprietar al castelului, jocuri renascentiste, concursuri de desene şi ateliere de creaţie pentru copii, degustări de vinuri, mâncăruri tradiţionale.

Sediu pentru CAP şi surse de lemn de foc
Castelul a fost construit în perioada secolelor XVI-XIX, de familia Banffy, fiind influenţat de stilurile renaşterii şi barocului, în formă de plan patrulater, cu turnuri rotunde de colţ. Războiul înseamnă începerea distrugerii, când trupele germane şi horthiste, în retragere, au incendiat clădirile. Mobilierul, biblioteca şi galeria de portrete sunt jefuite de ocupanţi şi localnici. Naţionalizarea şi-a pus apoi amprenta asupra clădirilor, utilizate ca sediu al CAP-ului, iar imensul parc, de câteva zeci de hectare, păşune şi sursă de lemne pentru foc. Celebrii arbori seculari au fost şi sunt tăiaţi în continuare sistematic. În prezent mai sunt doar câteva exemplare. Castelul a fost deteriorat şi în timpul unor filmări, din anii "70, când s-a turnat filmul "Pădurea spânzuraţilor". Restaurarea castelului a început în anul 1999, în urma unui acord între Ministerele Culturii din România, Ungaria şi Institutul de Conservare a Clădirilor Istorice din Marea Britanie. Fundaţia Transilvania Trust a obţinut concesionarea castelului pe 49 de ani şi administrează colectarea de fonduri pentru renovare, organizând şi cursuri de restauratori monumente istorice şi practică pentru studenţii arhitecţi din ţară şi străinătate. Până în prezent au fost renovate bucătăria, în care funcţionează în prezent o cafenea, clădirea administrativă şi se lucrează la arcada grajdurilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite