Saramura s-a infiltrat în fântânile oamenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Saramura s-a infiltrat în fântânile oamenilor
Saramura s-a infiltrat în fântânile oamenilor

Nivelul saramurii în lacul nou era azi-dimineaţă la cota 263,8 metri

Nivelul saramurii în lacul nou a scăzut cu câţiva centimetri de ieri până azi-dimineaţă. „Nu am mai dat drumul la saramură din Câmpul II în lacul nou, deoarece suprafaţa craterului format în urma prăbuşirii s-a mai mărit şi poate să preia o cantitate mai mare de saramură. De ieri după-amiază am hotărât să tragem cu pompele saramura din lacul nou şi să o ducem pe platforma chimică, la combinatul Oltchim şi Uzinele Sodice Govora. Astfel că nivelul saramurii a scăzut şi am prevenit pentru moment inundarea curţilor familiilor care sunt în zona de risc”, a declarat Remus Grigorescu, prefectul judeţului Vâlcea.

Patru familii, izolate din cauza saramurii

Autorităţile susţin că în momentul în care saramura ajunge la cota 267 în lacul nou,  sunt inundate curţile la încă şapte familii din zonă. „Din acest moment vom trece la evacuarea bunurilor din gospodăriile celor şapte familii“, a spus prefectul.
La cota 267 vor fi în lac 115.000 de metri cubi de lichid salin. „Deja a venit saramura. Curge pe lângă grădină, printre salcâmi. Până acum a inundat lanul de porumb, dar vine şi peste casa noastră că nu are unde să se ducă”, spune Daniela Smărăndescu, una dintre persoanele care urmează să fie evacuată. O altă localnică, Maria Comănceanu, se pregăteşte şi ea să se mute. „Trebuie să ne mutăm, că vine saramura. Aşa zic specialiştii, că ne inundă. Cred că o să mergem la tabăra Ocniţa”, declară Maria Comănceanu. În zonă se menţine codul roşu până vor fi eliminate toate riscurile. „Sunt pregătiţi să acţioneze zeci de pompieri şi jandarmi cu camioane, în cazul în care se va da ordin de evacuare. Astăzi, împreună cu militarii de la Centrul de Geniu Panait Donici vom face o evaluare în zona inundată de saramură, unde sunt patru familii izolate, pentru că vrem să facem o punte de legătură către ele peste acumularea de saramură. Ieri, am realizat podeţe de legătură în zona celor şapte familii afectate de saramură”, a precizat Liviu Viorel Nemeş, prim-adjunct al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

6.000 de litri de apă potabilă, aduşi cu cisterna

Mai multe culturi agricole care se află sub nivelul lacului nou şi strada Nicolae Bălcescu erau aseară sub saramură. De frica saramurii, familia Hodorog a scos cartofii din grădină şi urmează să taie şi porumbii către care  se îndreaptă apa. „S-a infiltrat saramura în pânza freatică şi apa din fântână e sărată. Nu mai e bună de băut, nici de spălat. De 60 de ani e fântâna asta şi apa era cea mai rece din zonă. Probabil că o voi surpa“, a precizat Ion Hodorog. „Se continuă aprovizionarea cu apă potabilă a populaţiei. În total sunt 20 de familii în zona străzii Nicolae Bălcescu şi satul Cosota care nu au apă“, a afirmat prefectul.

În zonă a fost dusă o autospecială a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea cu 6.000 de litri de apă potabilă pentru populaţia afectată de saramură. Autorităţile încearcă să facă şi un puţ în zona afectată, din care să se alimenteze oamenii. Astăzi de dimineaţă, terenul era prăbuşit în Câmpul I pe o suprafaţă cuprinsă între 12.000 - 13.000 de metri pătraţi. De când a început prăbuşirea Câmpului I au fost evacuate din zonă două familii şi la a treia doar bunurile din locuinţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite