Saramura se revarsă în casele de la Ocnele Mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Saramura se revarsă în casele de la Ocnele Mari
Saramura se revarsă în casele de la Ocnele Mari

Apa cu sare care se deversează din Câmpul I în lacul nou a inundat, ieri, gospodăria unei familii din oraşul vâlcean Ocnele Mari. Saramura ameninţă casele altor 11 familii din zonă. „Apa a intrat în cele două camere pe care le am la subsol şi în beci. Click aici pentru FOTOGALERIE.

Gardul e pe jumătate în saramură“, a povestit Ion Hodorog, care  a fost mutat împreună cu soţia la tabăra Ocniţa.
Saramura se apropiase, ieri, la cinci metri de casa Anei Ciriperu (79 de ani). Bătrâna a fost mutată la 8 august într-o garsonieră, în oraş.

„Am venit înapoi pentru că la garsonieră nu am curent electric. Toate lucrurile mele sunt acolo. Dacă vine peste mine saramura, îmi iau câinele şi plec pe deal”, a spus femeia.

În zona inundabilă se aflau, ieri, locuinţele a 11 familii. Două dintre ele, Hodorog şi Ciriperu, au fost evacuate. La a treia familie, Chiripuş, au fost mutate doar bunurile. „A crescut nivelul saramurii în cartierul Cosota din Ocnele Mari şi oamenii sunt tensionaţi.

În afară de cele trei familii evacuate, încă opt sunt ameninţate de apă. Deocamdată nu se pune problema mutării lor. Din cele opt familii, doar două au acceptat să le fie construite case la Căzăneşti”, a declarat Ion Câlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.

Oamenii nu au semnat pentru noile case fiindcă nu sunt de acord cu despăgubirile. „Să ne despăgubească la valoarea reală. Vrem să ne plătească şi casa, şi terenul. Mai sunt câţiva metri şi apa ajunge la temelia casei şi nu ni s-a oferit nimic. În două zile, saramura îmi intră în casă”, a precizat Doru Bratu.

Un alt localnic, Robert Uţă, are casă cu 12 camere, iar saramura e aproape de ea. „Nu se compară casa mea cu ce vor să facă autorităţile la Căzăneşti. Dacă îmi dau 155.000 de euro pe casă şi pe teren, plecăm din zonă. Ei spun că ne duc la tabără. O să stăm opt persoane într-o cameră, ca animalele”, afirmă Uţă.

Petre Iordache, primarul oraşului, le-a spus oamenilor nemulţumiţi de condiţile din tabără că e situaţie de război şi că nu are ce să le facă. O comisie guvernamentală va veni, astăzi, la Ocnele Mari pentru a discuta cu oamenii despre despăgubiri.

Deversarea saramurii în lacul nou nu poate fi oprită, deoarece apa va da pe dinafară din craterul format în Câmpul I. Terenul din Câmpul I era surpat, ieri, pe o suprafaţă de două hectare, iar din crater fuseseră evacuaţi 180.000 de metri cubi de saramură.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite