Saramura a ajuns lângă casele din Ocnele Mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Saramura a ajuns lângă casele din Ocnele Mari
Saramura a ajuns lângă casele din Ocnele Mari

Deşi craterul format se măreşte de la o oră la alta, localnicii din zonă nu vor să-şi părăsească gospodăriile

În această dimineaţă, în jurul orei 9.00, saramura din lacul nou format la Câmpul I de Sonde de la Ocnele Mari a inundat curţile celor două familii evacuate, Ciriperu şi Hodorog. Deşi bunurile le-au fost mutate zilele trecute, membrii celor două familii au rămas toată noaptea în zonă, pentru a-şi supraveghea casele. În această dimineaţă, văzând că saramura a ajuns aproape de locuinţe, oamenii s-au refugiat la Ocniţa sau la rude. „Am stat toată noaptea aici, iar soţia a mers la tabără. Cred că saramura o să ajungă la casă. În grădină a intrat deja“, ne-a spus Ion Hodorog. 

Ana Ciriperu, din a doua familie evacuată, a rămas şi ea pe parcursul nopţii în locuinţă. „M-au mutat în oraş la apartament, dar azi-noapte am stat aici să văd când vine saramura. Acum plec la copii în Râmnic“, a spus bătrâna de 79 de ani, privind neputincioasă la casa care rămânea în urmă. Anei Ciriperu trebuie să i se construiască o locuinţă în cartierul Copăcelu, dar lucrările nici nu au început.

Cadrele ISU, pregătite să evacueze alte familii

Suprafaţa lacului de saramură a ajuns peste noapte la 264 metri pătraţi. Autorităţile prezente în zonă spun că, dacă va mai creşte cu 3 metri, vor trece la evacuarea a încă opt familii, bunurile uneia dintre ele fiind deja duse la Ocniţa. „Am detaşat aici mai multe cadre, care sunt pregătite oricând să intervină cu maşinile din dotare pentru a transporta lucrurile celor aflaţi în pericol dacă va creşte cota lacului de saramură. După ce vom transporta bunurile, vom evacua şi oamenii“ a precizat Nemeş Liviu, prim adjunct la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

În această dimineaţă, s-a format o comisie din reprezentanţi ai prefecturii, Gărzii de Mediu, poliţie şi jandarmi, care va evalua suprafeţele şi terenurile agricole afectate de saramură, în mare parte culturi de porumb şi grădini de legume.

Drum pentru familiile izolate

Autorităţile au început ieri să facă o variantă ocolitoare care să lege satul de centrul oraşului. „Cu acordul proprietarilor vom intra pe terenurile lor şi vom face un drum ocolitor pentru oamenii din Cosota. Va fi gata în 48 de ore“, a declarat Petre Iordache, primarul oraşului Ocnele Mari. Varianta ocolitoare s-a făcut şi pe o suprafaţă de teren pusă la dispoziţie de Ana Ciriperu. „Le-am dat 10.000 de metri pătraţi de teren ca să facă drumul, că doar nu iau pământul cu mine. Dar nu îmi place cum îl făcură...“, spunea oftând femeia Ana. Autorităţile au dat aseară asigurări că drumul va fi gata în această seară şi o să fie şi pietruit.

Elena Brădeanu locuieşte în satul Cosota şi poate să rămână izolată dacă drumul nu va fi gata. „Nu înţeleg de ce drumul ocolitor nu s-a făcut până acum. Trebuia să se facă mai demult. Nu acum, când deja a venit saramura”, le-a reproşat Elena autorităţilor. O cisternă cu apă potabilă a fost trimisă pentru familiile care sunt în pericol de a rămâne izolate în satul Cosota odată cu inundarea totală a străzii Nicolae Bălcescu. Autorităţile au hotărât realizarea unei alte căi de acces care să facă legătura între drumul nou construit şi ştrandul Ocniţa, în zonă fiind patru familii.

Până ieri, la ora 16.00, în Câmpul I se prăbuşise terenul pe o suprafaţă de aproximativ 10.000 de metri pătraţi. Adâncimea craterului format era de 15 metri până la saramură şi de 170 de metri până la fundul cavernei. Specialiştii estimează că, la ora actuală, s-a surpat doar 10% din suprafaţa de teren preconizată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite