Saramura a ajuns lângă casele sinistraţilor din Cosota

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Saramura a ajuns lângă casele sinistraţilor din Cosota
Saramura a ajuns lângă casele sinistraţilor din Cosota

Cantităţi de pământ s-au scufundat în craterul din Câmpul I şi nivelul a crescut cu 11 metri

Prăbuşirea terenului în Câmpul I de Sonde s-a intensificat ieri. Din cavernă s-au evacuat, de când a început prăbuşirea până în prezent, 140.000 de metri cubi de saramură. Acest lucru a făcut ca nivelul saramurii din lacul format, în urma scufundării pământului, să crească cu circa 11 metri şi să ajungă la cota + 313 metri. Specialiştii care monitorizează prăbuşirea spun că valurile de la suprafaţa apei arată că în interiorul cavernei se produc desprinderi masive de blocuri.
Saramura e evacuată din craterul din Câmpul I în lacul din Câmpul II şi în Câmpurile III şi IV. Autorităţile au pornit ieri o pompă sumersibilă, cu care evacuau saramura din lacul din Câmpul II în lacul nou către casele oamenilor din Cosota. „Suntem supăraţi că au dat drumul la saramură ca să ne termine. E rău, dar ce putem să mai facem? Oamenii izolaţi din Cosota sunt mâniaţi. Zic să ieşim în stradă. Eu deja sunt în stradă“, spune Ana Ciriperu, care e evacuată de pe 7 august. La familia Hodorog, saramura inundase ieri grădina şi o parte din curte, iar în această dimineaţă a ajuns în beciul casei.
„Am ajuns rău de tot“
O altă localnică din Cosota, izolată, Maria Pavel, spune că e vai de ea. „Stăm la poartă să aşteptăm cisterna pompierilor să ne aducă apă. Am ajuns rău de tot. Drumul s-a inundat şi apa din fântână s-a sărat. Se alege praful de tot“, precizează plângând Maria Pavel. Subprefectul Ioan Filip a mers ieri în zonă ca să negocieze cu familiile care se află în zona de risc şi care nu sunt de acord cu despăgubirile. „Vreau să fiu despăgubită la valoarea reală şi pe casă şi pe teren. Să ni se plătească diferenţa de bani pe ce avem, dacă ni se fac case mai mici şi ni se dă teren mai puţin. Ni se dau 9 euro pe metrul pătrat de teren. Unde găsesc eu pământ cu 9 euro metrul în apropiere?“, i-a explicat Maria Comănceanu reprezentantului Guvernului în teritoriu.
Un alt localnic, Ion Fetele, care nu e de acord cu despăgubirile, a precizat că el nu se mută la Căzăneşti. „Am lucrat 35 de ani pe Platforma Chimică şi îmi ajunge. Nu vreau să merg tot într-un mediu poluat. Eu nu plec forţat. Cum să plec dacă nu sunt despăgubit? La Copăcelu trebuiau să se facă locuinţele. La cum curge acum saramura, în opt zile suntem şi noi inundaţi“, a declarat Ion Fetele. Ioan Filip le-a promis oamenilor că o să transmită la Guvern nemulţumirile lor.
Debitul Pârâului
Sărat e monitorizat
Reprezentanţi de la Direcţia Apelor Olt monitorizează în intervale de şase ore debitul pe Pârâul Sărat, la prizele I şi II, care alimentează Platforma Chimică, pentru a preveni eventualele scăpări de saramură. Conform convenţiei cu Sucursala Hidrocentralei Râmnicu Vâlcea, în cazul în care se constată creşterea volumului de apă deversată, va creşte diluţia în caz de necesitate, pentru a preveni poluarea râului Olt.
În zonă se menţine codul roşu şi sunt pregătiţi să intervină zeci de pompieri şi jandarmi în cazul în care situaţia scapă de sub control. Volumul de saramură stocată în lacul din Câmpul II era ieri de 40.000 de metri cubi. În Câmpul IV se evacuaseră circa 40.000 de metri cubi, iar în Câmpul III circa 45.000. Diferenţa până la 140.000 de metri cubi este stocată în lacul nou.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite