Saramura ameninţă alte opt gospodării din Cosota

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Saramura ameninţă alte opt gospodării din Cosota
Saramura ameninţă alte opt gospodării din Cosota

Din cauza ploilor din ultimele zile, nivelul apei sărate a crescut în lacul nou

Fenomenul de prăbuşire a Câmpului I de sonde s-a accentuat în ultimele două zile. „În crater a picat un volum mai mare de steril în comparaţie cu perioada anterioară, ceea ce a făcut ca nivelul lacului să crească de la 302 la 306 metri. Ultimele măsurători arată că terenul s-a mai stabilizat şi cota lacului din crater a coborât la 305,45 metri“, a declarat pentru „Adevărul de Seară“ Remus Grigorescu, prefectul judeţului Vâlcea.
Craterul format în urma surpărilor din Câmpul I se întindea ieri pe aproximativ 21.000 de metri pătraţi. Tot ieri, cota lacului nou, din zona caselor Cosota, era de 266,45 metri. „Deocamdată nu se pune problema evacuării altor familii de aici. În cazul în care saramura ajunge la cota de 267 de metri vor fi inundate curţile altor opt familii şi se va trece la evacuarea bunurilor“, a menţionat prefectul. De când a început surparea Câmpului I s-au scos din cavernă 313.000 de metri cubi de saramură.
Problema de la Ocnele Mari a fost prezentată ieri de prefect şi la Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI). A fost discutată problema despăgubirii oamenilor afectaţi de revărsările de saramură. „S-au făcut reevaluările şi oamenii care au cerut bani vor să ştie când o să îi primească. În această situaţie e familia Hodorog, a cărei casă e inundată“, a spus Grigorescu.

Agoniseala de o viaţă, sub saramură


Ion şi Gherghina Hodorog au fost evacuaţi din locuinţă la 8 august şi mutaţi în tabăra Ocniţa. Locuinţa lor, dar şi grădina sunt astăzi sub saramură. „Pe casa cu şase camere şi pe teren am cerut 240.000 de lei la reevaluare. Mă mulţumesc şi cu 220.000 de lei. Vreau să îmi cumpăr casă în altă zonă“, a spus Ion Hodorog.

Sinistraţii pot fi mutaţi la blocul ANL


Pentru construcţia celor 20 de locuinţe care se ridică în cartierul Căzăneşti al Râmnicului pentru sinistraţii din Ocnele Mari, Guvernul a alocat, până în prezent, 1,5 milioane de lei. 14 case se construiesc pentru sinistraţii de pe strada Ştrandului şi şase pentru cei din Cosota. Pentru ca locuinţele de la Căzăneşti să fie gata mai sunt necesare încă 12 milioane de lei.
„Am discutat şi de blocul de locuinţe ANL din Ocne să îl folosim în cazul în care casele de la Căzăneşti nu vor fi gata până la iarnă. Blocul ANL poate fi folosit şi la iarnă. Problema e că nu are utilităţi şi am cerut fonduri în regim de urgenţă ca să rezolvăm problema“, a declarat prefectul de Vâlcea. La Ocnele Mari se menţine în continuare codul roşu şi sunt pregătiţi să intervină pompieri, jandarmi şi poliţişti dacă situaţia se complică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite