Săracii satului au ajuns îmbogăţiţii autostrăzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Săracii satului au ajuns îmbogăţiţii autostrăzii
Săracii satului au ajuns îmbogăţiţii autostrăzii

Mulţi dintre agricultorii din comuna Remetea Mare au reuşit să strângă mici averi după ce şi-au vândut pământul moştenit de la bunici pentru a face loc Autostrăzii Vestului. Lia Moraru (47 de ani) şi fraţii ei au primit pentru trei hectare de teren în Timiş peste 260.000 de euro. Ei vor să construiască o casă pentru fata lor şi să cumpere un tractor nou. CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE!

Mai citeşte şi:

Comuna timişeană Remetea Mare, aflată la 10 kilometri de Timişoara, s-a transformat odată cu boomul imobiliar într-o zonă rezidenţială, cu vile de lux, în care bogătaşii oraşului s-au refugiat pentru a găsi liniştea. Localnicii au profitat din plin şi au intrat în afaceri cu terenuri. „Când a început să se construiască, tot mai mulţi băştinaşi au vândut şi tot mai puţini au ajuns să facă agricultură, pentru că se lucrează în pierdere“, a explicat primarul Ilie Golubov.

Printre puţinii „ţărani“ ai localităţii s-au numărat şi Lia Moraru (47 de ani) şi soţul ei Ionel (50 de ani), care au crescut animale pentru a se întreţine pe ei şi pe cei patru copii. Norocul i-a surâs însă familiei Moraru şi, în acest an, contul lor a fost alimentat cu peste 85.000 de euro (peste 3,4 miliarde de lei vechi), banii reprezentând valoarea terenului expropriat, pe care urmează să fie construită autostrada Nădlac-Arad-Timişoara-Deva.

Retrocedare cu noroc

Femeia a moştenit de la mama sa mai multe terenuri agricole de aproximativ 12 hectare, aflate în extravilanul localităţii. Înainte de a fi confiscat pământul de comunişti, mama Liei a intrat într-o asociaţie agricolă.

În urmă cu 10 ani, când

s-au făcut retrocedările, preşedintele asociaţiei a luat pământul lângă sat, iar familia femeii a primit terenul în extravilan, departe de orice locuinţă. „Pe mine m-a lepădat către aeroport, fără a şti ce se va întâmpla şi că pe pământul meu va trece autostrada“, a explicat femeia. Astfel, femeia a ajuns să aibe două parcele, la distanţă de câţiva kilometri. Traseul austostrăzii a fost însă cu noroc pentru Lia, ea renunţând în total la trei hectare din cele două parcele, având una dintre cele mai mari suprafeţe expropriate. Pentru cele două terenuri, femeia şi fraţii ei au primit de la statul român peste 260.000 de euro, care s-au împărţit în trei.

image

De grija animalelor, Lia nu-şi lasă gospodăria pentru o vacanţă, chiar dacă are un cont gras în euro



Vestea că „a lu’ Moraru’“ va lua zeci de mii de euro pentru pământul retrocedat la aşa distanţă de sat a stârnit invidia printre vecini. „«Cum să ia sărăntocii ăia atâţia bani?», spuneau unii. Noi am avut pământul, dar am fost săraci că tata a murit când eu aveam 10 ani şi mai am o soră şi un frate care sunt mai mici. Nu am trăit în lux, dar am avut ce pune pe masă, pentru că dacă munceşti te descurci“, a spus Lia Moraru. „La 30 iulie, când am împlinit 47 de ani, am primit şi plicul care ne-a anunţat că s-au virat banii“, a rememorat femeia cea mai frumoasă aniversare din viaţa ei.  Chiar dacă s-a trezit peste noapte cu o avere în cont, familia Moraru continuă să lucreze în agricultură şi chibzuieşte fiecare bănuţ.

„Dacă plec, cine-mi mulge vaca?“

Soţilor Moraru nici nu le-a trecut prin cap să plece în vreo vacanţă prin străinătate. „Cine îmi mulge vaca dacă plec eu?“, a spus femeia. Astfel că „bogaţii autostrăzii“ lucrează în prezent şase hectare de teren, cresc opt porci şi sunt printre puţinii localnici care mai au în gospodărie vaci şi cai.

„Mai fac brânză de la vaci şi o vând, 10 lei kilogramul de caş, cinci lei sticla de doi litri de lapte“, a explicat Lia. Primarul şi „a lu’ Moraru’“ sunt de altfel singurii din sat care mai au cai. Animalele proaspeţilor avuţi sunt folosite la înmormântări pentru căruţa mortuară. „Când a auzit părintele că vom lua bani pentru pământ ne-a rugat să nu cumva să vindem caii“, a spus Ionel Moraru, şeful microfermei de familie.

image

Nelu Străuţ a luat 80.000 de euro pe terenul pe care cultiva grâu


Agricultorii din Remetea au făcut şi un plan de investiţie a banilor primiţi în urma exproprierii. „Am avut nunta acuma cu una dintre fete, am fost socrii mici. La anul vrem să-i facem casă“, a spus mândră Lia Moraru. O altă parte din bani va merge în reînnoirea parcului de utilaje agricole. „Aşteptăm acum să vedem ce se întâmplă că era vorba că vine rabla pentru tractoare şi dacă ar fi aşa, l-am da pe ăsta vechi şi ne-am lua unul nou“, a explicat liderul familiei.

Un alt localnic din Remetea Mare care s-a îmbogăţit de pe urma autostrăzii este Nelu Străuţ. Acesta nu a dus-o niciodată foarte rău pentru că are o adevărată fermă în care creşte peste 50 de porci, lucrând 24 de hectare de teren. Din agricultură nu ar fi reuşit însă să adune niciodată 80.000 de euro, cât a luat pentru terenul expro­priat. „Am luat un apartament şi o să mai renovez casa, o să pun încălzire centrală şi geamuri termopan“, a spus Nelu Străuţ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite