Sărăcia fereşte Moldova de boli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statisticile medicale arată că locuitorii din nord-estul ţării sunt mai feriţi de unele afecţiuni, pentru că nu au bani de alimente bogate în grăsimi Vasluienii sunt mai puţin

Statisticile medicale arată că locuitorii din nord-estul ţării sunt mai feriţi de unele afecţiuni, pentru că nu au bani de alimente bogate în grăsimi

Vasluienii sunt mai puţin predispuşi la diabet, iar Iaşiul are puţini bolnavi de inimă, reiese din datele Ministerului Sănătăţii.

Rezultatele programului naţional de evaluare a stării de sănătate arată că incidenţa diabetului şi a bolilor cardiovasculare este cea mai scăzută la Iaşi şi Vaslui.

Nutriţioniştii cred că sărăcia este principala cauză. "Din cauza veniturilor mici, foarte multe familii consumă în cantităţi mici sau aproape deloc paste făinoase, carne, cartofi, dulciuri şi alimente bogate în grăsimi", spune Mihaela Vlada, medic specialist în boli nutriţioniste de la Autoritatea de Sănătate Publică Vaslui.

Moldovenii sunt, potrivit aceloraşi statistici, mai puţini expuşi la apariţia afecţiunilor oncologice. Media locuitorilor din Botoşani, Vaslui, Neamţ, Suceava şi Galaţi care riscă să fie diagnosticaţi cu diferite tipuri de cancer este sub 4%, faţă de 27% record înregistrat în Ilfov.

Specialiştii contestă studiul

Specialiştii pun la îndoială credibilitatea datelor Ministerului Sănătăţii. "E o bazaconie fără margini. Statisticile dezinformează.Pentru depistarea unui tip de cancer sunt necesare investigaţii mult mai complexe decât acele analize gratuite", spune Carol Stanciu, fondatorul Institutului de Gastroenterologie din Iaşi.

"Dacă ţinem cont că noi suntem foarte aproape de zona unde s-a petrecut accidentul nuclear de la Cernobîl statistica e foarte curioasă", declară şi Gabriel Oprişanu, directorul Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani.

Ce cred VIP-urile

Personalităţi din Moldova, precum cântăreaţa de muzică populară Laura Lavric şi fosta atletă Doina Melinte, rezistă cu greu bucatatelor tradiţionale.

"Mergeţi pe jos"

"Îmi plac foarte mult sărmăluţele moldoveneşti şi fiindcă am colesterolul ridict le prepar folosind carne de pui. Le recomand tuturor să meargă cât mai mult pe jos în fiecare zi. Eu aşa fac", spune Laura Lavric. Doina Melinte se consideră norocoasă.

"M-a înzestrat Dumnezeu cu o constituţie rezistentă. Nu aş putea fi un model pentru cei din jur, mai ales că eu consum rar legume şi fructe şi beau puţină apă", povesteşte fosta atletă din Bacău.

Săracii Europei

Locuitorii din judeţele Moldovei au cele mai mici venituri dintre toţi cetăţenii Uniunii Europene, reiese din datele biroului european de statistică Euro-stat. Produsul Intern Brut pe cap de locuitor se ridică la 2.519 de euro, comparativ cu media europeană de 22.400 de euro.

E o bazaconie fără margini. Statisticile dezinformează
Carol Stanciu, medic

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite