Şapte cazuri de infestare cu virusul West Nile şi doi morţi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că în România s-au înregistrat şapte cazuri de infestare cu West Nile, iar două au decedat, ministerul anunţând forurile europene şi alertând comisiile de specialitate.

Alte două cazuri de infestare cu virusul West Nile fiind în evaluare, a precizat ministrul Cseke, anunţă Mediafax.

Cele şapte cazuri de West Nile s-au înregistrat în Sibiu (două), Constanţa, Galaţi, Dolj, Teleorman şi Bucureşti.

Citiţi şi:

Şapte morţi în Grecia din cauza infectării cu virusul West Nile

Ce boli transmit cu adevărat insectele

Cele două persoane, care au decedat din cauza virusului şi a altor afecţiuni asociate, aveau 75 şi 79 de ani.

Ministerul Sănătăţii a solicitat convocarea de urgenţă a Comisiei de epidemiologie pentru elaborarea unor măsuri suplimentare privind organizarea supravegherii West Nile la nivelul tuturor eşantioanelor de asistenţă medicală, a situaţiilor de risc şi ale cazurilor de boală compatibilă cu virusul.

Măsurile vizează intensificarea activităţii de supraveghere pe baza metodologiei de prevenire a infecţiei implementate încă din anul 2008 pe baza reglementărilor din Comisia Europeană.

Cazurilor suspecte depistate la nivelul spitalelor sau a secţiilor de boli infecţioase, trebuie imediat raportate telefonic.

Atenţionarea medicilor de familie, mai ales în zonele în care s-au înregistrat cazuri de îmbolnăvire, şi trimiterea la secţia de boli infecţioasă a tuturor cazurilor de stare febrilă fără o cauză clară elucidată, sunt alte câteva măsuri anunţate de ministrul Sănătăţii.

În conformitate cu arondarea teritorială stabilită, s-a solicitat intensificarea reţelei de supraveghere în vederea asigurării diagnosticului bolii West Nile la nivelul institutului Cantacuzino şi a Centrului Regional de Sănătate Cluj.

De asemenea, vor fi internate şi îngrijite toate cazurile suspecte sau compatibile cu diagnosticul de West Nile în secţiile de boli infecţioase. Direcţiile sanitare vor atenţiona centrele de transfuzii privind restricţiile la donare sau transplant de organe a poluţiei comunităţilor afectate de infecţie confirmată pe o perioadă de 28 de zile.

Meningita West Nile este o boală infecţioasă care se transmite la om prin intermediul ţânţarilor, dar care nu se transmite direct, de la om la om.

Specialiştii în sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea la tânţari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi sau aplicând substanţe chimice care pot îndepărta ţânţarii.

Totodată, oamenii sunt sfătuiţi să monteze plase contra ţânţarilor la geamuri şi uşi sau să folosească substanţe specifice pentru îndepărtarea insectelor. Mai mult, pentru a evita aglomerarea ţânţarilor, este recomandată înlăturarea recipientelor cu apă stătută.

Specialiştii arată că este obligatorie prezentarea de urgenţă la medic pentru orice simptom de boală, respectiv febră, dureri intense de cap, vărsături, dureri abdominale sau musculare şi articulare.

Autorităţile locale trebuie să ia măsuri de dezinsecţie pentru distrugerea ţânţarilor.

Virusul West Nile, transmis de ţânţari, a fost identificat în vara acestui an şi în Grecia, unde a provocat zeci de decese.

În Rusia, cel puţin cinci persoane au murit în urma infectării cu virusul West Nile în regiunea Volgograd, unde au fost înregistrate 116 cazuri de îmbolnăvire, au anunţat, în 24 august, serviciile sanitare locale, citate de AFP.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite