Săptămâna neagră a miliardarului Ioan Niculae

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronul InterAgro a fost trimis în judecată ieri pentru „sponsorizările“ lui Mircea Geoană, la trei zile după ce a aflat că este cercetat, într-un alt dosar, de complot şi subminarea economiei naţionale.

Patronul InterAgro, Ioan Niculae, învinuit la începutul săptămânii pentru complot şi subminarea economiei naţionale, a dat din nou de probleme! Niculae a fost trimis în judecată, ieri, de către procurorii DNA, fiind acuzat de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Dosarul priveşte o sponsorizare „mascată" de un milion de euro pe care ar fi trebuit să o facă Niculae pentru campania prezidenţială din 2009 a fostului preşedinte al PSD Mircea Geoană. În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Bunea Stancu, preşedinte al Organizaţiei Judeţene Brăila a Partidului Social Democrat, cel care i-ar fi cerut „favorul" omului de afaceri.

Contract „mascat" cu INSOMAR

Conform DNA, în cursul anului 2009, Bunea Stancu şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a Partidului Social Democrat (PSD), pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de 1.000.000 de euro de la Ioan Niculae, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană.

Şpagă pentru funcţii

Potrivit înţelegerii, sumele de bani urmau să fie furnizate indirect, în sensul că Ioan Niculae trebuia să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, se disimula destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare la finanţarea partidelor politic.

În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae a solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de Mircea Geoană, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural - Transgaz şi Romgaz.

A apucat să dea 150.000 de euro

Din cei 1.000.000 euro, susţine DNA, s-au plătit efectiv 150.000 de euro, folosin­du-se drept paravan un contract încheiat între societatea controlată de Ioan Niculae - InterAgro şi INSOMAR. De altfel, Gheorghe Teodorescu, acţionarul INSOMAR, a fost trimis şi el în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Contractul a fost încheiat pentru servicii fictive, pentru a se crea o acoperire aparent legală destinaţiei sumelor de bani, şi anume finanţarea PSD, cu încălcarea dispoziţiilor legale.

Acuzaţii

Complot şi subminarea economiei naţionale! Acestea sunt infracţiunile de care s-ar face vinovaţi Ioan Niculae alături de mai mulţi foşti secretari de stat din Ministerul Economiei, dar şi de ex-directori în Romgaz. Ei ar fi prejudiciat statul cu 126 de milioane de dolari, după ce InterAgro, patronat de Ioan Niculae, ar fi primit gaz la un preţ preferenţial.

Profil: Ioan Niculae
Vârsta: 56 de ani
Avere estimată de „Forbes Top 500 miliardari" - 900 - 1 miliard de euro
Domenii: agricultură, comerţ, imobiliare, turism
Principala companie: InterAgro SA cu o cifră de afaceri de 313 milioane euro

Pionul lui Niculae s-a angajat la Tender

Ioan Niculae este cercetat într-un alt dosar, aflat pe rolul DIICOT. De altfel, ieri au continuat audierile în acest caz şi a fost rândul fostului secretar de stat în Ministerul Economiei Dan Victor Alesandru.

Acesta este acuzat de procurori că ar fi intervenit în numele lui Niculae în dosarul Romgaz. Alesandru a avut  „lipici" la mai mulţi oameni de afaceri după ce a părăsit Ministerul Economiei, în toamna lui 2005. El a preluat acum trei luni o funcţie de conducere şi în una dintre firmele controlate de omul de afaceri Ovidiu Tender, la rândul său, cercetat în trecut de DIICOT.

Potrivit documentelor aflate la Bursa de Valori Bucureşti, compania Vulcan SA l-a numit în funcţia de administrator, la 10 noiembrie 2011, pe Dan Victor Alesandru, acesta venind pe postul eliberat de Peter Eisenkolb, care îşi depusese demisia.



Contractul expiră în 2015

Potrivit Registrului Comerţului, compania Vulcan SA este controlată  de Ovidiu Tender prin societatea Grup Energetic Tender SA care deţine două treimi din acţiuni. Ca şi Niculae, Tender a fost protagonistul unui dosar penal instrumentat tot de procurorii DIICOT. De altfel, în 2006, omul de afaceri bănăţean a şi fost trimis în judecată pentru mai multe infracţiuni printre care înşelăciune, constituirea unui grup de crimă organizată şi spălare de bani într-un dosar în care este implicat şi Marian Iancu.  

Mandatul lui Dan Victor Alesandru în firma lui Tender va expira în 2015. Alesandru, bănuit că ar fi fost omul de legătură dintre firma lui Niculae, InterAgro, Romgaz şi Ministerul Economiei, a spus ieri că nu a făcut nimic ilegal prin negocierile pe care le-a purtat pentru InterAgro. Alesandru a fost, în 2005, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, fiind coordonatorul Departamentului Politici Energetice, dar a fost demis opt luni mai târziu printr-un ordin al lui Călin Popescu-Tări­ceanu. În prezent, Dan Victor Alesandru este şi consilier la firmele patronate de Ioan Niculae.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite