Şanţurile Cetăţii, gătite de promenadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna viitoare vor demara lucrările de reamenajare a traseelor de Nord şi Sud a cetăţii de tip Vauban. Investiţia în valoare de opt milioane de euro va include alei, piste de biciclete şi de jogging pentru albaiulieni şi turişti.

 Primăria Alba Iulia şi Asociaţia Grup Corint, câştigătoarea proiectului, au semnat ieri după-masă contractul de finanţare necesar demarării lucrărilor de reamenajare a traseelor de Nord şi Sud din şanţurile Cetăţii. Valoarea totală a proiectului este de peste opt milioane de euro, bani obţinuţi prin fonduri europene. Lucrările, care includ alei, piste de biciclete şi de jogging, vor fi finalizate la 1 octombrie 2010.
„Proiectul înseamnă pentru Alba Iulia, în primul rând, foarte multă muncă şi rezolvarea unei dorinţe pe care o avem de readucere la viaţă a zonei. Este primul mare proiect care se aplică în Cetate, în afară de cele existente pentru reabilitarea Porţilor I şi III. Finanţarea este din bani europeni, pe Programul Regional Operaţional. Documentele s-au semnat, în câteva zile va începe şantierul, iar în 12 luni, adică în octombrie anul viitor va avea loc recepţia“, a declarat Mircea Hava, primarul oraşului Alba Iulia. Acesta a mai precizat că o parte din lucrări vor fi terminate mult mai devreme, deoarece se vor organiza Zilele Cetăţii în luna aprilie, iar la începutul verii, Zilele Oraşului.

Mai mulţi turişti

Reprezentantul Asociaţiei Grup Corint, firma care va efectua lucrările, a specificat că noile amplasamente vor reprezenta o alternativă de petrecere a timpului într-un mod cât mai plăcut.
„Faţă de ceea ce am realizat până acum în şanţurile Cetăţii, pot spune că va arăta mult mai bine. Vom beneficia de o zonă deosebită de relaxare. Pe traseele turistice pe care le-am promovat până acum, pe zona de Nord şi pe zona de Sud, vor fi piste de biciclete şi de jogging, arii pietonale, mobilier urban şi ambiental. Se va asigura, de asemenea, legătura cu Traseul Celor Trei Fortificaţii“, a declarat Daniel Sabău, reprezentantul societăţii Corint SA.
Acesta a precizat că noile amplasamente vor atrage şi mai mulţi turişti în Alba Iulia.

Cetatea este pe placul localnicilor

Albaiulienii sunt, de altfel, încântaţi de noul aspect al Cetăţii. „În ultima perioadă, s-au deschis trasee care până acum erau închise publicului.
E foarte bine că se continuă investiţiile. Peisajul este splendid, simţi şi respiri trecutul istoric“, a spus Maria Petraşcu, o albaiuliancă în vârstă de 32 de ani.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite