Şantierele au luat locul sălilor de educaţie fizică şi sport!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şantierele au luat locul sălilor de educaţie fizică şi sport!
Şantierele au luat locul sălilor de educaţie fizică şi sport!

Programul lansat de Banca Europeană de Investiţii (BEI), care prevedea reabilitarea şcolilor din ţară a fost un eşec total pentru România. În condiţiile în care gripa porcină prinde tot mai multe rădăcini în ţara noastră, elevii au nişte condiţii mizere în ceea ce priveşte orele de educaţie fizică.

Atunci când Adrian Năstase a lansat celebrul program al celor 400 de săli de sport, nimeni nu s-a gândit că acestea vor ajunge adevărate mini-patinoare iarna sau mici cascade, vara. De câte ori plouă, apa îşi face simţită prezenţa în spaţiul de joc, astfel că acest lucru duce la o posibilă accidentare a elevilor.

Nu puţine au fost cazurile când cei mici au alunecat pe suprafaţa udă a tartanului „atins” de ploaie, aceştia având nevoie chiar şi de îngrijiri medicale! Profesorii de educaţie fizică au acuzat, pe bună dreptate, calitatea lucrării şi au sperat la o eventuală „peticire” a acoperişurilor arenelor pentru ca apa să nu mai pătrundă în interior.

Salvarea a părut să vină de la Banca Europeană de Investiţii

Alte săli de sport erau foarte vechi şi necesitau reparaţii de urgenţă. Canalizarea refula, conductele s-au spart iar iarna era un frig de nedescris la ore. În aceste condiţii, în urmă cu aproape trei ani, atunci cînd banca Europeană de Investiţii a preluat programul de reabilitare a şcolilor din Capitală a părut că se iveşte o posibilă salvare şi că orele de sport vor avea, în sfârşit, o finalitate.

Nu a fost însă aşa. Din păcate. Din momentul în care şcolile au intrat în programul de reabilitare a început calvarul. Mai mult, cu două săptămâni înainte de începerea anului şcolar 2009-2010, primarul general al Bucureştiului, Sorin Oprescu a declarat că unităţile de învăţământ vor avea cele mai bune condiţii pentru elevi.

Din cele 102 de scoli incluse in proiectul BEI, în prezent 47 sunt în execuţie, iar 11 dintre acestea nu vor fi gata în acest an. Alte 55 de scoli sunt încă in perioada de licitaţie, în timp ce un număr de peste 40 de unităţi de învăţământ abia au intrat în programul de reconstrucţie. Iar sălile de sport vor avea de suferit. Firmele au început lucrările încă din vara anului trecut, însă elevii nu vor putea să intre la orele de educaţie fizică mai repede de începutul lunii ianuarie!

Sălile de sport au ajuns depozite!

image

Mulţi directori au fost nevoiţi să mute mobilierul din şcoală în sălile de sport, asta pentru că muncitorii au creat un adevărat şantier în aceste instituţii. Băncile elevilor, catedrele, tabele şi anexele din sălile de curs au umplut locul în care elevii ar fi trebuit să-şi desfăşoare orele de educaţie fizică! Profesorii nu au avut ce face şi au trebuit să improvizeze, orele desfăşurându-se mai mult în clase.

În sectorul 4, la şcolile 119 „Vasile Voiculescu”, 129 „Elena Farago”, 308, 190, 133, 110 şi 113 elevii nu au intrat în sălile de sport nici măcar până la această oră. Firmele care execută lucrările au întârziat termenul, astfel că nimeni nu ştie când elevii vor putea să poată să intre la orele de educaţie fizică.

Şcoala 110 are sala ridicată la roşu, fără acoperiş, nimeni nefiind în stare să-şi explice de ce lucrările au fost abandonate de doi ani! În sala Şcolii 129 directorul instituţiei a fost nevoie să improvizeze un depozit, pentru ca orele de curs din şcoală să se poată desfăşura, sacrificând, astfel, mişcarea.

La Şcoala 308 lucrările par să stagneze, Sala mare, superbă chiar, nu pare să fie terminată anul acesta. Contructorul pare să nu încerce să grăbească stadiul de finalizare a construcţiei, care rămâne neterminată. Părinţii şi copiii se uită la arenă şi se întreabă: „Peste câţi ani intrăm şi noi aici?”.

Firmele întârzie lucrările din motive necunoscute

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Şcoala 119 „Vasile Viâoiculescu”, acolounde directorul instituţiei a făcut tot ceea ce a depins de şcoală pentru ca elevii să poată intra în sala de educaţie fizică. „Am scos tot mobilierul vechi afară şi l-am pus, separat, într-un loc special amenajat, tocmai pentru a ne finaliza sala de sport. Nimic însă, doar promisiuni. Totuls e face de azi pe mâine şi nu se finalizează nimic”, a declarat pentru adevărul Carmen Toader,

image

directorul instituţiei.

Inginerul firmei care se ocupă de reamenajarea sălii a declarat pentru Adevarul.ro că „lucrarea este în timp”. Mai mult, acesta ne-a asigurat, înainte de începerea anului şcolar, că „totul va fi gata la finele lunii septembrie”. Acum este luna noiembrie. Sala are pe jos beton iar suprafaţa specială din tartan nici măcar nu a fost adusă. Elevii îşi fac orele de educaţie fizică şi sport în clase. Mai mult, nici măcar curtea interioară nu poate fi folosită încă, deoarece abia a fost asfaltată.

Nici la şcoala 190 nu sunt schimbări. Nimic nou faţă de celelalte două instituţii. Şi aici, orele de educaţie fizică se fac în clase iar copiii au făcut afară orele de sport. „Cât a fost soare şi frumos am reuşit să-I şinem în formă, afară. Acum nu mai putem să facem nimic din cauza contrucţiilor. Să sperăm că vor termina în timp”, a spus un profesor de educaţie fizică.

Nici la licee situaţia nu e mai roz


image

Dacă elevii din ciclul gimnazial par să nu aibă parte de săli, acelaşi lucru se întâmplă şi la licee, multe dintre acestea aflându-se în programul de reabilitare. La Gupul Şcolar Energetic, din sectorul 5 al Capitalei, sala este neutilizilă, orele de educaţie fizică fiind aproape inexistente.

Mai mult, la multe astfel de instituţii din ţară nou finisate, căldura este inexistentă în această perioadă a anului, nimenii neştiind cum au fost terminate sălile de educaţie fizică şi sport. La Călimăneşti şi Costineşti se desfăşoară, în aceste zile, acţiuni ale loturilor naţionale de juniori la baschet feminin. Deşi este vorba de sport de performanţă, chiar dacă federaţia de specialitate şi antrenorii au ajuns la factorii de decizie, căldura este aproape inexistentă în aceste săli, iar antrenamentele parcă se desfăşoară afară!

Proiectul finanţat de banca Europeană de investiţii nu asigură succesul

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este o instituţie nonprofit, care se autofinanţează şi este independentă de bugetul UE. Banca este finanţată prin împrumuturi pe pieţele de capital. Acţionarii băncii – statele membre ale Uniunii Europene – subscriu colectiv la capitalul băncii, iar contribuţia fiecărei ţări reflectă puterea economică a acesteia în Uniune.

image

Proiectul finanţat de BEI nu asigură succesul în ceea ce priveşte reabilitarea şcolilor şi a sălilor de sport. Chiar dacă toată lumea a promis că lucrările vor fi gata la timp, se pare că totul nu a fost decât propagandă electorală. O propagandă de prost gust şi nişte promisiuni neonorate, elevii fiind cei mai afectaţi de acest lucru.

Aspectul cel mai grav este legat de imposibilitatea finanţării şi acordării de fonduri pentru reparaţii curente, igienizări şi dotări pentru cele 102 şcoli. Foarte multe unităţi de învăţământ nu au primit autorizaţia de funcţionare din partea Autorităţii de Sănătate Publică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite