Şantaj şi tâlhărie în numele PKK

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Huseyin Calan
Huseyin Calan

Huseyin Calan (40 de ani), fost lider în cadrul grupărilor teroriste  PKK/Kongra-Gel, extrădat în aprilie 2010 din România, s-ar fi ocupat în ţara noastră  de finanţarea tovarăşilor de luptă.

„La interviul efectuat de funcţionarul Oficiului Naţional pentru Refugiaţi am declarat că am fost membru PKK şi luptător de gherilă pentru cauza kurzilor", declara autorităţilor române, în 2007, Huseyin Calan. Pe numele lui, Tribunalul de Pedepse Grele numărul 8 din Adana emisese, la 14 septembrie 2009, un mandat de arestare în lipsă, pentru participare la organizaţia teroristă PKK şi realizarea de acţiuni în numele acesteia în mediul rural. Pentru fapte similare, fratele său este închis pe viaţă într-un penitenciar din Ankara.

Calan a ajuns în România în octombrie 2006 şi a cerut azil politic, susţinând că este discriminat în Turcia. El a  recunoscut că în perioada 1990-2004 a fost activ în mişcarea PKK, activând mai ales în zona muntoasă a Kurdistanului. După 2004, Calan a declarat că nu a mai întreprins activităţi pentru PKK, „deoarece eram obosit şi nu mai eram de acord cu sistemul promovat de această organizaţie". „De când mă aflu pe teritoriul României nu am desfăşurat nicio activitate politică, ba mai mult, am primit ameninţări din partea organizaţiei PKK", a explicat Calan.

Indezirabil 15 ani

Procurorii au propus, la 23 noiembrie 2006, ca Huseyin Calan să fie declarat persoană indezirabilă pe teritoriul ţării noastre,  pentru o perioadă de 15 ani. Ei arătau că cetăţeanul turc „a desfăşurat, desfăşoară şi există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională". Aceleaşi aspecte au fost confirmate şi de Ambasada Turciei la Bucureşti, care într-o notă, de la 21 ianuarie 2010, solicita extrădarea lui Calan. În notă se arată că acesta „desfăşoară acte de tâlhărie şi şantaj, finanţator al organizaţiei teroriste atât în România, cât şi în Bulgaria". Calan a fost prins în iunie 2009, la vama Vârşand-Arad, când încerca să treacă fraudulos graniţa româno-ungară, cu destinaţie Belgia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite