Sângele Moldovei a plecat la export

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criză de sânge fără precedent în spitalele din nord-estul ţării, deoarece mulţi donatori au plecat la muncă în străinătate. Tot mai mulţi pacienţi sunt ne­voiţi să aştepte zile întregi pentru a fi operaţi, din cauza rezervelor insuficiente de sânge.  

Majoritatea donatorilor fideli, care „aprovizionau” Centrele de Transfuzie Sanguină din Moldova, fie au îna­intat în vârstă, fie au plecat la muncă în străinătate.

Pentru a acoperi cererea, medicii sunt nevoiţi să găsească metode alternative pentru a rezolva problema. Ei solicită insistent ajutorul rudelor şi cunoştinţelor pacienţilor sau apelează la Centrele de Transfuzie din alte judeţe.

MOTIVAŢI CU DOUĂ KILOGRAME DE CARNE

„Facem apel măcar către rudele pacienţilor care au nevoie de sânge. Problema s-ar remedia cât de cât, dacă măcar acestea ar înţelege şi ar veni cel puţin de două ori pe an să doneze", a declarat Maria Avram, asistent la Centrul de Transfuzie Sanguină din Bacău. Medicii spun că nici facilităţile oferite donatorilor nu sunt destul de motivante.

„Tichetele pe care le dăm sunt pentru două kilograme de carne, necesare pentru recuperarea fierului şi a proteinelor pierdute în urma donării. Ziua liberă se pierde şi ea cu analizele şi recoltarea de sânge”, a declarat Daniela IIicenco, director al Centrului de Transfuzie Sanguină din Iaşi.

Operaţii amânate

La Iaşi, viaţa persoanelor care necesită operaţie este deseori pusă în pericol din cauza lipsei de sânge. „Unii pacienţi aşteaptă chiar cu săptămânile să primească sânge. Am o bolnavă din Suceava care are cancer de colon. Trebuia să o operăm în urmă cu trei-patru zile dar din cauză că grupa sa sanguină nu există în centru nu putem face intervenţia”, a precizat Cristian Dragomir, medic chirurg la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi.

Potrivit medicilor, mulţi dintre pacienţii care află că nu pot fi operaţi la data programată au izbucniri nervoase sau sunt deprimaţi. „Donez de 10 ani şi o fac pentru că vreau să salvez vieţi dar şi pentru primi câte o zi liberă de la serviciu”, a spus Liliana Hârţan, ieşeancă de 38 de ani.

Cea mai gravă situaţie este la Bacău. Aici, 400 de oameni vin lunar pentru a-şi dona sângele. Cifra este în scădere faţă de anul precedent, când în aceeaşi perioadă se prezentau peste 550 de donatori.

În ciuda campaniilor iniţiate de Centrul de Transfuzii şi ONG-uri, oamenii nu se înghesuie să vină. Spre comparaţie, la centrul din Iaşi vin lunar în jur de 900 de persoane, iar la Suceava peste 600 de oameni.

Sânge „tânăr” la Suceava

La Centrul de Transfuzie din Suceava cei mai mulţi donatori sunt tinerii. “În ul­ti­ma perioadă, ne împrospătăm rezervele de sânge datorită noilor generaţii. Ti­nerii se interesează de ce trebuie să facă şi vin să doneze”, a spus Geta Solonariu, asistentă şefă la Centrul de Transfuzie din Suceava. Singura problemă a centrului sucevean sunt grupele cu RH negativ, insuficiente şi folosite doar în situaţii de urgenţă.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite